Realtid

Rekordmånga åtalades av EBM under 2018

Monica Rodrigo, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.
Sara Johansson
Uppdaterad: 25 feb. 2019Publicerad: 25 feb. 2019

Totalt 311 personer åtalades för grov ekonomisk brottslighet förra året -  en ökning med 20 procent jämfört med året innan. "Resultaten visar att det arbete vi lägger ner ger önskad effekt", säger Monica Rodrigo, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ekobrottsmyndigheten åtalade 311 personer för grov ekonomisk brottslighet förra året – en ökning med 20 procent jämfört med året innan och en ökning på nära 50 procent jämfört med 2016. det visar EBM:s statistik för 2018.

– Det är glädjande att vår satsning mot den grova och organiserade ekobrottsligheten fortsätter att ge resultat. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt avbryta pågående brottslighet och rikta in oss på toppen i den kriminella hierarkin. Resultaten visar att det arbete vi lägger ner ger önskad effekt, säger Monica Rodrigo, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.

I ärenden avseende den grövsta brottsligheten har brottsmisstankarna per person ökat med 83 procent och antalet lagförda personer med nära 50 procent på två år.

– Allt fler personer misstänks och åtalas i våra särskilt krävande ärenden, en tydlig indikation på att den brottslighet som Ekobrottsmyndigheten utreder blir allt grövre, säger Monica Rodrigo.

Under det gångna året har knappt 10 000 anmälningar kommit in till myndigheten, vilket är en ökning med drygt 70 procent jämfört med 2016. Bakgrunden till ökningen är i huvudsak ett stort antal anmälningar avseende försenade årsredovisningar (bokföringsbrott). 

Totalt under 2018 har 2 218 personer lagförts, vilket är en ökning med 23 procent och den högsta lagföringsnivån för myndigheten någonsin. En annan rekordnotering gäller den tillgångsinriktade brottsbekämpningen som syftar till att återföra de kriminellas brottsvinster till staten. Det samlade värdet har uppgått till över 100 miljoner kronor, vilket är en tredubbling jämfört med tidigare år, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

– Drivkrafterna bakom de grova ekobrotten är, i likhet med narkotikabrott, de potentiella brottsvinsterna. Därför är det viktigt att vi fortsätter att rikta in oss på att återföra brottsvinster till staten på egen hand eller i samverkan med andra myndigheter, säger Monica Rodrigo.

Under 2018 har sammanlagt 179 anmälningar om misstänkt insiderbrottslighet och 54 anmälningar om marknadsmanipulation inkommit till Finansmarknads- kammaren. 

ANNONS

För marknadsmanipulation har åtal väckts mot tio personer och strafföreläggande har utfärdats mot tretton personer. Fem personer har fällts i tingsrätten och tre personer har fällts i hovrätten. För insiderbrott har åtal väckts mot nio personer. I tingsrätten har tre personer fällts och tretton personer har friats. I hovrätten har sex personer fällts och fem personer har friats. 

Skattebrott och bokföringsbrott står för majoriteten, 86 procent, av myndighetens totala inflöde av brottsmiss- tankar. För övriga brottskategorier kan över tid noteras en betydande ökning av brottsmisstankar avseende bland annat bedrägeri, förskingring, penningtvättsbrott och bidragsbrott. 

Monica Rodrigo skriver i årsredovisningen att myndigheten har under året fått hantera en del utmaningar. En av dem har varit ekonomin. 

”I början av året hade myndigheten ett budgetunderskott på 28 miljoner kronor. Under det första halvåret har samtliga återrekryteringar i samband med personalavgångar varit föremål för en behovsprövning som gjorts av en särskild resursgrupp. Endast sådana återrekryteringar som ansetts kritiska för verksamheten har tillåtits”, skriver hon. 

I juni fick Ekobrottsmyndigheten 20 miljoner kronor som en anslagshöjning under året för att täcka upp för bland annat högre polislöner och IT-kostnader. Försenade återrekryteringar och uteblivna förhöjningar av IT-kostnaderna har tillsammans med annat inneburit att myndigheten haft ett överskott i slutet av året. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]