Realtid

Rejäl återhämtning för sämsta fonden

Peter Lindvall har inte gett upp hoppet om Kavaljer Quality Focus som har haft en tuff fondresa. De senaste tre månaden har fonden fått ny fart. Foto: Kavaljer.
Peter Lindvall har inte gett upp hoppet om Kavaljer Quality Focus som har haft en tuff fondresa. De senaste tre månaden har fonden fått ny fart. Foto: Kavaljer.
admin
admin
Uppdaterad: 17 aug. 2020Publicerad: 17 aug. 2020

Inte nog med att Sverigefonden Kavaljer Quality Focus var dyrast i våras, den hade dessutom näst sämst avkastning. Men nu har det vänt – ordentligt enligt förvaltarna som berättar om den tuffa och mycket struliga resan med att starta egen fond.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

När Realtid i april gick igenom de Sverigefonder som klarat sig bäst respektive sämst i den värsta coronakrisen hamnade den relativt okända Kavaljer Quality Focus på andra plats från botten, sämst då var Swedbank Roburs Sweden High Dividend.

– Häromdagen låg vi med en avkastning på plus 27,16 procent på tre månader som nummer ett av 165 Sverigefonder, säger en stolt Peter Lindvall, vd och förvaltare på kapitalförvaltningsbolaget Kavaljer.

I våras drabbades Kavaljer Quality Focus av problem kopplade till stora innehav i Dometic och New Wave som båda föll kraftigt under våren. 

– Det var ju ett jättejobbigt halvår på många sätt, säger Peter Lindvall.

Dometic har de senaste tre månaderna stigit 40 procent och New Wave 79 procent.

– Lite kul att några dagar ligga i topp, men tre månader vet vi ju alla är en för kort tid för att utvärdera en fond och säger egentligen ingenting. På helåret 2020 är avkastningen minus 2,2 procent, säger Peter Lindvall.

När Realtid granskade fonden i våras hade den inte bara usel avkastning utan var också klart dyrast med en avgift på 2,46 procent.

Det har Kavaljer tagit tag i. Fondens totala kostnader är nu justerat både hos Avanza (som visar 1,82 procent) och Morningstar (som visar 1,75 procent). 

ANNONS

– Den är fortfarande hög men inte högst. Vår ambition är att göra vad vi kan för att ytterligare sänka fondens kostnader, säger Peter Lindvall.

Bakgrunden är den tuffa och långa resa det har inneburit för Kavaljers Peter Lindvall och Håkan Telander som hoppade av från Catella 2012 för att starta eget. För att snabbare komma igång med verksamheten och alla tillstånd som krävs för att bedriva kapitalförvaltning bestämde sig de båda för att köpa ett annat bolag, Systematic Capital, som förvaltade fonden Topach Core.

– Den jobbade efter en slags systematisk modell men det är inte så vi jobbar, utan med fundamental analys, long only, mera traditionellt, säger Peter Lindvall.

Kavaljer gjorde om den till en blandfond. Men har egentligen aldrig marknadsfört den.

– Det  har att göra med att det tog över ett år att byta namn på fonden från Topach Core. Sedan har vi hoppats på att den skulle marknadsföra sig själv genom bra performance, men eftersom det inte heller har skett har det inte kommit in så mycket kapital.

Enligt Morningstars data startade Kavaljer Quality Focus i maj 2016, men bytte strategi för ett år sedan. Under 2018 backade fonden 13 procent vilket motiverar strategibytet.  

– När vi gjorde om fonden till en blandfond var det för att vi såg ett stort inflöde till blandfonder. Men det vi inte förstod var att inflödet berodde på bankernas säljkanaler till sina egna blandfonder, säger Peter Lindvall.

Med de låga räntorna gick det inte att motivera förvaltningskostnaden, varför fonden har varit en Sverigefond med 100 procent aktier sedan början av augusti 2019. 

ANNONS

Jonas Lindmark, analyschef och redaktör på Morningstar, har kikat lite närmare på nuvarande inriktning från Kavaljer som han beskriver som ”udda”.

– De faktiska portföljer som rapporterats till Morningstar är en jämn fördelning av normala storbolag, medelstora bolag och extrema småbolag, vilket är ovanligt. De tio största innehaven enligt månadsrapporten ”juli 2020” på förvaltarnas sajt innehåller fler småbolag, men Volvo finns kvar. Det ser mer ut som en småbolagsfond. De flesta andra Sverigefonder fokuserar mer på en viss storlek av börsbolag.

Kavaljers strategi är att investera i kvalitetsbolag. Det ska vara bolag med en bra ledning, stark marknadsposition och en historia att visa vinster. 

– Samtidigt ska det gärna vara billiga bolag. Företag som Nibe och Atlas Copco tickar i alla boxar men de är dyra. Vi tittar på både stora och små bolag och det har blivit svenska sådana eftersom det är lättare följa dem än nordiska.

Den senast rapporterade portföljen till Morningstar – från november 2019 – är på 62 miljoner kronor. Enligt förvaltarnas senaste uppgifter från i juli har förmögenheten minskat till 60 miljoner kronor. 

Varför har ni så gamla data på Morningstar?
– Det är en av de saker som är fel och fortfarande ligger kvar, säger Peter Lindvall. 

Kavaljer ligger på ett fondhotell för att få hjälp med all möjlig administration. Tidigare på Swedbank, men rörelsen gick i november 2018 över till det internationella företaget State Street i samarbete med Carne Group.

– Det är State Street som rapporterar till Morningstar. De är jättetrevliga men de har inte lyckats få det rätt. De är typ 15 000 anställda och finns i 20 länder men man vet inte vem man ska prata med. Vi rapporterar också till Holdings och där är siffrorna från sista juni, säger Peter Lindvall.

ANNONS

Problemen med den felaktiga fondavgiften beror också på strul med administrationen från State Street. Nu tittar Kavaljer på att byta fondhotell.

Det har varit mycket strul för er och fonden har ett så litet kapital att det knapapst kan vara lönsamt att driva den. Hur länge orkar ni fortsätta? 
– Vi har haft mycket tålamod, men vi kan hålla på ganska länge. Vi har en annan fond också och diskretionär förvaltning. Totalt förvaltar bolaget 1,2 miljarder. Vi ser fonden som en option. Om det blir bra har man väldiga skalfördelar, det är vad som lockar, säger Peter Lindvall.

– Fördelen med en mindre fond är att den dels kan växa snabbare än en stor. Dels kan man ta meningsfyllda positioner som stora inte kan ta. Vi kan äga bolag med mindre likviditet, ett exempel är VBG.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS