03 apr. 2025

Realtid

Regeringens dubbla måttstockar med din pension

regeringens
Inga vidare åtgärder behöver vidtas, menar socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). (Foto: Viktoria Bank/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

Trots att miljardaffären i Heimstaden Bostad fällts av Finansinspektionen (FI) för bristande riskkontroll, väljer regeringen att inte skärpa kompetenskraven för Pensionsmyndighetens styrelse.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Finansinspektionen har fällt Pensionsmyndighetens miljardinvestering i Heimstaden Bostad för bristande riskkontroll – men regeringen ser inget behov av skärpta krav på styrelsens kompetens.
  • Regeringen kritiserade tidigare den förra regeringen för att inte ställa högre krav på AP-fondernas styrelser – vilket avslöjar en tydlig dubbelmoral.
  • FI:s generaldirektör Daniel Barr, som själv ledde Pensionsmyndigheten när investeringen i Heimstaden Bostad gjordes, vägrar avgå trots kritik och personalflykt inom myndigheten.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) avfärdar behovet av ökade kompetenskrav för Pensionsmyndigheten.

Detta trots att myndigheten nyligen fått en skarp anmärkning från FI för en investering på 2,7 miljarder kronor i Heimstaden Bostad (börskurs Heimstaden).

Missa inte: Kritiken mot ministrarnas aktieinnehav växer. Realtid

”Regeringen bedömer att den nuvarande styrelsen har en god och bred kompetens som väl svarar upp mot myndighetens uppdrag, inklusive försäkringsgivare för den traditionella försäkringen”, säger hon till Dagens Industri.

”Ställer andra krav”

Kontrasten mot regeringens hållning gällande AP-fonderna är slående.

Regeringen har aktivt kritiserat den tidigare S-regeringen för att den gav AP-fonderna ökade möjligheter att investera i onoterade tillgångar utan att samtidigt skärpa kompetenskraven för fondernas styrelser.

ANNONS

”Det är klart att det ställer andra typer av krav att investera i onoterade tillgångar”, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till Dagens Industri för en månad sedan.

Finansinspektionens nya uppdrag – stärker försvaret

Nu ska FI bekämpa vår lede fi. Finansinspektionen får en ny roll när det gäller beredskapen inom den finansiella sektorn.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

I strid med lagen

Pensionsmyndighetens investeringsbeslut i Heimstaden Bostad har väckt kritik inom finansbranschen.

FI har i sin granskning konstaterat att myndigheten inte ens fullt ut förstod villkoren för investeringen, som gjordes med ”bristande riskkontroll, i strid med lagen”, enligt DI.

Värdeminskningen uppgick i december 2023 till cirka 400 miljoner kronor.

Läs även: Staten tar miljardrisk – elkunderna får betala notan. Realtid

Vägrar avgå

ANNONS

Situationen kompliceras ytterligare av att nuvarande FI-chefen Daniel Barr var generaldirektör för Pensionsmyndigheten när de kritiserade investeringsbesluten fattades.

Trots detta har Barr vägrat att avgå från sin nuvarande position.

”Det är ett viktigt och spännande uppdrag som jag ser fram emot att fortsätta”, har Barr sagt i ett pressmeddelande.

Statlig myndighet: Vår chef bröt mot lagen

Marken gungar under fötterna på Finansinspektionens chef Daniel Barr. Nu konstaterar hans egen myndighet att han agerade mot lagen på sitt förra jobb.

Finanstopparnas irritation

Finansbranschen har reagerat med bestörtning. När DI frågade en högt uppsatt bankchef om det är lämpligt att Barr sitter kvar var svaret ”självfallet inte”.

Flera finanstoppar har pekat på vad de uppfattar som dubbelmoral från FI:s sida.

De hänvisar till att FI tidigare har tvingat bort styrelseledamöter från bland annat Nordnet (börskurs Nordnet) och Avanza (börskurs Avanza Bank) för mindre förseelser.

ANNONS

Missa inte: Så rundades systemet i börsens insiderhärva. Dagens PS

390 000 pensionssparare

Pensionsmyndighetens investeringar påverkar nästan 390 000 pensionssparare som har valt den traditionella försäkringen, där myndigheten per årsskiftet förvaltade drygt 86 miljarder kronor.

Det som gör situationen särskilt problematisk är att Pensionsmyndigheten nu är bunden till investeringen i Heimstaden Bostad fram till 2045.

FI:s expert oroas: ”Majoritet har för låg ekonomisk kunskap”

“De allra flesta unga, alltså majoriteten, når inte upp till en normal kunskapsnivå som forskarna har identifierat för att klara sig ute i samhället.”

Tenje avböjer att kommentera FI:s kritik mot investeringen med hänvisning till att det är ett enskilt myndighetsbeslut.

”Det i sig ger inte anledning att i dagsläget vidta några ytterligare åtgärder”, säger hon till DI.

Medarbetarna flyr

ANNONS

Parallellt med denna kontrovers pågår en förtroendekrisen kring Barr. Regeringen har varken tydligt gett honom sitt stöd eller bett honom avgå.

Wykman har beskrivit situationen som ”både ovanlig och krävande” och använt den vaga formuleringen: ”Vi har förtroende för alla våra generaldirektörer till dess att något annat meddelas.”

Läs även: Regeringen: Bankernas vinster måste gå till säkerhet – inte bara aktieägare. Realtid

Under tiden har flera av Barrs närmaste medarbetare lämnat FI, inklusive områdeschefer och nyckelpersoner i ledningsgruppen.

Särskilt anmärkningsvärt är att Åsa Larson, som hade utredningarna kring Heimstaden Bostad på sitt bord, slutade mitt under pågående granskning av sin egen chef, enligt Affärsvärlden.

Rekordår för AP-fonderna – men reformen får svidande kritik

AP-fondernas totala kapital passerar ny milstolpe.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS