Realtid

Regeringen vill slopa tillståndskrav i varje land för crowdfunding inom EU

Realtid.se
Uppdaterad: 07 maj 2021Publicerad: 07 maj 2021

Regeringen föreslår en rad lagändringar för att öka företagens möjligheter till gräsrotsfinansiering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringen har, i en lagrådsremiss, lämnat förslag som kompletterar EU:s förordning om gräsrotsfinansiering och innebär att plattformar för gräsrotsfinansiering, crowdfunding-plattformarna, inte längre ska behöva tillstånd i varje land för att rikta sig till hela EU. EU:s nya regelverk omfattar både lånebaserad och investeringsbaserad gräsrotsfinansiering.

– Vi ser att det här kommer göra det lättare för små och medelstora företag att få in kapital. Det kommer öka förtroendet för plattformar för gräsrotsfinansiering och därmed locka till sig fler småsparare, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen, i en presskommentar.

Vidare innebär förslagen ett bättre skydd för svenska småsparare som investerar via gräsrotsplattformarna, i synnerhet genom kravet att ge investerarna “tydlig och relevant information om de risker som är förknippade med en investering” samt kravet för investerarna att visa att de förstår riskerna med investeringen. 

Finansinspektionen föreslås få de befogenheter som behövs för att se till att plattformarna uppfyller de krav som ställs på dem. Regeringen föreslår även att Finansinspektionen fortsätter att ha mer långtgående befogenheter än vad EU-förordningen kräver vad gäller frågan om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Lagarna föreslås träda i kraft den 10 november 2021, samma dag som EU-förordningen ska börja tillämpas.

Lagrådsremissen finns att  läsa i sin helhet här. >>

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]