Realtid

Regeringen vill skapa säkrare marknad för snabblån

Per Bolund Foto: Miljöpartiet de gröna
admin
admin
Uppdaterad: 24 nov. 2017Publicerad: 24 nov. 2017

Det framgår av ett pressmeddelande från Justitiedepartementet på fredagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland annat föreslår regeringen införandet av ett räntetak och kostnadstak samt att konsumenter tydligare ska informeras om vilka risker de tar när de tar snabblån med hög ränta.

– Genom förslagen stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon, i en kommentar.

Regeringen vill bland annat se flera ändringar i konsumentkreditlagen för att uppnå rimligare villkor och mindre överskuldsättning som främst drabbar socioekonomiskt svaga samhällsgrupper.

– Nu vidtar regeringen kraftfulla åtgärder för att få till en mer ansvarsfull marknad och för att minska risken att snabblån och andra dyra lån leder in personer i en skuldspiral. Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, i en kommentar.

”Räntan för snabblån överstiger i dag i flertalet fall 50 procent och det förekommer krediträntor på upp till 400 procent. I lagrådsremissen föreslår regeringen därför att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter maximalt får vara 40 procent högre än referensräntan (f.n. -0,5 procent). För en högkostnadskredit ska kostnaderna, till exempel räntor, avgifter och inkassokostnader, aldrig få överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet. Vid ett lån på 1 000 kr ska man som konsument alltså inte behöva betala mer än totalt 2 000 kr”, skriver regeringen.

I lagrådsremissen föreslås även en särskild bestämmelse om att all marknadsföring av konsumentkrediter ska vara måttfull.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS