Realtid

Regeringen utreder svenskt deltagande i bankunionen

Per Bolund Foto: Miljöpartiet de gröna
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Miljöpartiet de gröna
Realtid.se
Uppdaterad: 13 dec. 2017Publicerad: 13 dec. 2017

Regeringens utredare ska undersöka betydelsen av samt för- och nackdelar med en svensk anslutning. "Vi vill göra en grundlig och förutsättningslös analys av bankunionen, nu när den varit i bruk under tre år", säger finansmarknadsminister Per Bolund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande på regeringens hemsida på onsdagen.

Generaldirektören vid Exportkreditnämnden Anna-Karin Jatko har utsetts till särskild utredare, medan nationalekonomen Fredrik Bystedt blir huvudsekreterare. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2019.

– Vi vill göra en grundlig och förutsättningslös analys av bankunionen, nu när den varit i bruk under tre år, säger finansmarknadsminister Per Bolund, i en kommentar.

Bankunionen är ett gemensamt system inom EU för tillsyn över och hantering av kriser i banker. Sverige deltar i dagsläget inte i denna sammanslutning.

Realtid.se har tidigare berättat att Nordea i somras vägde in bankunionsfrågan inför sin flytt av huvudkontoret till Finland.

Bankens vd Casper von Koskull sa under en paneldebatt i Almedalen i år att bankunionen – som står under den Europeiska centralbankens tillsyn – medför stabila, rättvisa och förutsägbara regleringar.

– Som en multinationell bank med hemmamarknader i fyra länder är det en viktig debatt, och det är en diskussion vi har i styrelsen, sa Casper von Koskull då.

Finland är ett euroland och därmed medlem av EU:s bankunion, till skillnad från Sverige och Danmark. Men nu överväger alltså Sverige att utreda förutsättningarna för en anslutning. Och Danmarks näringslivsminister Brian Mikkelsen sa i en kommentar i juli i år att landet också tittar på möjligheterna för ett deltagande.

ANNONS

Realtid.se har sökt Per Bolund för en kommentar. Han pressektrerare Anna Söderström meddelar att han medverkar i en riksdagsdebatt under dagen och därför är svårtillgänglig.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS