Realtid

Regeringen utreder svenskt deltagande i bankunionen

Per Bolund Foto: Miljöpartiet de gröna
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Miljöpartiet de gröna
Realtid.se
Uppdaterad: 13 dec. 2017Publicerad: 13 dec. 2017

Regeringens utredare ska undersöka betydelsen av samt för- och nackdelar med en svensk anslutning. "Vi vill göra en grundlig och förutsättningslös analys av bankunionen, nu när den varit i bruk under tre år", säger finansmarknadsminister Per Bolund.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande på regeringens hemsida på onsdagen.

Generaldirektören vid Exportkreditnämnden Anna-Karin Jatko har utsetts till särskild utredare, medan nationalekonomen Fredrik Bystedt blir huvudsekreterare. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2019.

– Vi vill göra en grundlig och förutsättningslös analys av bankunionen, nu när den varit i bruk under tre år, säger finansmarknadsminister Per Bolund, i en kommentar.

Bankunionen är ett gemensamt system inom EU för tillsyn över och hantering av kriser i banker. Sverige deltar i dagsläget inte i denna sammanslutning.

Realtid.se har tidigare berättat att Nordea i somras vägde in bankunionsfrågan inför sin flytt av huvudkontoret till Finland.

Bankens vd Casper von Koskull sa under en paneldebatt i Almedalen i år att bankunionen – som står under den Europeiska centralbankens tillsyn – medför stabila, rättvisa och förutsägbara regleringar.

– Som en multinationell bank med hemmamarknader i fyra länder är det en viktig debatt, och det är en diskussion vi har i styrelsen, sa Casper von Koskull då.

Finland är ett euroland och därmed medlem av EU:s bankunion, till skillnad från Sverige och Danmark. Men nu överväger alltså Sverige att utreda förutsättningarna för en anslutning. Och Danmarks näringslivsminister Brian Mikkelsen sa i en kommentar i juli i år att landet också tittar på möjligheterna för ett deltagande.

ANNONS

Realtid.se har sökt Per Bolund för en kommentar. Han pressektrerare Anna Söderström meddelar att han medverkar i en riksdagsdebatt under dagen och därför är svårtillgänglig.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]