Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till nya regler för finansiella instrument. Lagändringarna innebär att nuvarande regler skärps.
Regeringen beslutat om förslag till ny reglering
Mest läst i kategorin
I lagrådsremissen föreslås lagändringar, dels för att genomföra EU-direktivet om marknader för finansiella instrument (MiFID II), dels med anledning av EU-förordningen om marknader för finansiella instrument (MiFIR). Lagändringarna är omfattande och innebär att nuvarande regler skärps samtidigt som nya regler införs för värdepappersinstitut, börser och handelsplatser. Det framgår av ett pressmeddelande.
– Det här kommer att leda till större trygghet och tydlighet för kunderna. Förslagen innebär en anpassning av regelverket på värdepappersmarknadsområdet till den utveckling som har skett under de senaste åren. Samtidigt får Finansinspektionen bättre förutsättningar att utöva en effektiv och kraftfull tillsyn, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i pressmeddelandet.
Bland förslagen finns krav på tillståndsplikt för drift av OTF-plattformar och vissa datarapporteringstjänster, krav på kontrollsystem för att hantera risker med så kallad robothandel samt skärpta regler för rådgivning om investeringar. Finansinspektionen får också utökade tillsyns- och sanktionsmöjligheter.
Förslaget innebär att det i svensk rätt ställs upp strängare krav än i MiFID II när det gäller investeringsrådgivning på oberoende grund. Det innebär att ett värdepappersinstitut som har informerat kunden om att det tillhandahåller investeringsrådgivning på oberoende grund inte får lämna råd om egna finansiella produkter.
– Det är av stor vikt att vi har en väl fungerande marknad för finansiell rådgivning i Sverige. Kunder ska kunna få hjälp att fatta bra investerings- och sparbeslut utifrån sina egna behov. Förslaget kommer att minska risken för intressekonflikter och dolda avgifter för kunderna, säger Per Bolund i pressmeddelandet.
I vår kommer även förslag till ny lag om försäkringsdistribution att remitteras. Syftet med dessa lagförslag är att bidra till en mer likartad reglering på marknaden för finansiell rådgivning för såväl försäkringar som finansiella instrument som sammantaget kommer leda till ett starkare konsumentskydd på hela marknaden.
Lagarna för MiFID II och MiFIR samt marknadsmissbruksdirektivet föreslås träda i kraft den 3 januari 2018. Övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.