På World Press Freedom Day den 5 maj talar Realtids reporter Annelie Östlund om stämningshotet mot Realtids reportrar och rättsprocessen SLAPP som ett växande hot mot pressfrihet.
Realtids Annelie Östlund nyckeltalare på IPI:s webinar om pressfrihet
Mest läst i kategorin
Den 5 maj uppmärksammar International Press Institute, IPI, World Press Freedom Day 2021 med ett webbsänt samtal om pressfrihet. Deltar gör Realtids reporter Annelie Östlund.
IPI.jpg
Foto: IPI
Tillsammans med kollegorna, reportern Per Agerman och chefredaktören Camilla Jonsson, är Annelie Östlund mål för en rättsprocess i London som drivs av affärsmannen Svante Kumlin. Detta med anledning av publiceringen av en serie granskande artiklar om hans bolag Eco Energy World, EEW.
Rättprocessen har klassats som SLAPP (Strategic Litigation Against Public Participation) – även kallat förtalsturism – av ett 20-tal organisationer som uttalat sitt stöd för Realtid. SLAPP är en växande trend i Europa som avser att skrämma och tysta journalister genom att stämma dem för förtal, eller hota med stämning.
– Vårt fall väcker uppmärksamhet bland organisationerna som bekämpar SLAPP av flera skäl. Realtid är en liten svensk ekonomitidning som skriver på svenska för läsare i Sverige. Att vi då stäms i London – av en svensk affärsman – upplevs som absurt, säger Östlund och fortsätter:
– På detta sätt rundas också de lagar och regler som syftar till att värna pressfriheten i Sverige. Exempelvis kan en skrivande journalist inte stämmas för förtal i Sverige. Här ansvarar en ansvarig utgivare för vad som publiceras. För att Per och jag över huvud taget ska kunna stämmas personligen – och därmed hotas med skadestånd i hundramiljonersklassen som nu är fallet – så måste förtalsstämningen ske utomlands.
Det var under hösten 2020 som Realtid granskade en förestående börsnotering av EEW:s dotterbolag och försäljning av onoterade aktier i moderbolaget.
Hoten om stämning levererades dock innan huvuddelen av själva granskningen hunnit publiceras. Det var efter att reportrarna Per Agerman och Annelie Östlund skickat ett frågebatteri till Kumlin som denne svarade via sina advokater med hot om stämning i England, men även åtal i Monaco. I Monaco räknas förtal som ett brott som kan ge fängelse i upp till ett år.
– Den bevakning av EEW som vi gjorde skiljer sig inte från andra granskningar som vi gör dagligen. Bolaget skulle ta in 6 miljarder i lån och kapital och att då granska bolaget, dess ledning och huvudägarens track record ingår i vårt uppdrag, säger Annelie Östlund och fortsätter:
– Våra artiklar syftar till att ge både större och mindre investerare information om vad det är för bolag som ber om deras pengar. Och jag tror att lejonparten av investerarkollektivet inser hur viktigt det är att vi får möjlighet att fortsätta göra vårt jobb.
Utöver Annelie Östlund deltar även Ole Kristian Bjellaanes, sportredaktör NTB, och ordförande i IPI Norge, Adam Bodnar, ombudsman för Citizens’ Rights i Polen, Veronika Munk, redaktör, Telex.hu, Ungern, Kaius Niemi, chefredaktör, Helsingin Sanomat och ordförande IPI Finland.
Samtalet modereras av Oliver Money-Kyrle, Head of European Advocacy and Programmes på IPI.
Det går att registrera sig till webinariet här >>
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.