Det har varit tufft för fonder med stor exponering mot råvaror. Men guldets kraftiga tillväxt och hopp om återhämtning för råoljan är tecken på ljusning, enligt förvaltare Realtid.se har talat med.
"Råvaror är inte en tillgångsklass för amatörer"
Mest läst i kategorin
ETF Securities är en av förvaltarna som sedan en tid tillbaka har varit positivt inställda till tillgångar råvarumarknaden tror att sektorn är på väg mot en stark återhämtning. Redan för ett år sedan framförde Nordenchefen Peter Lidblom bolagets starka tro på att segmentet var på väg mot en återhämtning och sa att ETF Securities hade en "haussad syn på råvaror".
Men de senaste åren har inte varit lätt för bolag som är tungt exponerade mot råvaror, det medger han.
– Jag har varit på bolaget i lite över tre år nu och det har varit en tuff period sett till hur råvaror presterat. Tillgångarna har minskat på grund av en del uttag men mycket beror också på prisfall, framför allt i guld som utgör en relativt stor del av våra tillgångar. Det som är uppmuntrande är att vi i år ökat våra tillgångsmassa med cirka 4 miljarder dollar på väldigt kort tid och vi har runt 18 miljarder under förvaltning i dagsläget. Det beror givetvis dels på priset, men ännu mer uppmuntrande för oss, på grund av inflöden. Vi har framför allt sett stora inflöden till våra guld- och oljeprodukter de senaste månaderna, säger Lidblom som anser att olja ska ses mer som en opportunistisk trade medan guld genomgår en kraftig tillväxt och där investerare nu börjar återvända .
Investerarnas börjar bli mer mottagliga men den positiva synen börjar märkas även hos analytikerna på säljsidan, menar Lidblom. ETF Securities inställning är att olja varit undervärderat en längre tid och att det innebär enorma kostnader för producenter som Saudiarabien, som behöver se priset stiga.
För att täcka kostnaderna för prispressen, som Saudiarabien varit pådrivande bakom, har mycket pengar från landets statliga fond använts, vilket inte kan fortsätta för länge till. ETF Securities tror därför på en prisstegring till 50–60 dollar fatet.
Ytterligare en förvaltare som tror på en prisökning är Columbia Threadneedle, vars råvaruchef David Donora i en intervju med Realtid nyligen sade att nuvarande prisnivån inte är hållbar i längden. Stannar det på den här nivån länge till så går den större delen av oljeindustrin i konkurs och den globala produktionsnivån faller.
– Vi behöver 45-55 dollar bara för att bibehålla produktionen och vi behöver se priser på 65-75 om produktionen på längre sikt ska stiga. Det behöver inte betyda att priset inte faller mer mellan hur det ser ut nu tills dess att marknaden återhämtar sig, men jag tror att vi är i slutskedet av en ombalansering av marknaden, säger han.
Det här gäller inte bara oljan, utan metall- och järnmalmsmarknaden också, menar han. Så länge den ekonomiska bakgrunden är stabil och utan större recessioner väntas efterfrågan stiga och råvarumarknaden återhämta sig. Det naturliga är att det vänder uppåt efter att inventarierna sinar.
– Därför tror jag att det tar ett halvår till ett år innan vi ser en till "bull market" i råvaror. Enligt min åsikt har vi varit i en "bear market" sedan 2008. Rallyt vi såg 2010 till 2011 handlade bara om kvantitativa lättnader och stimulanser i Kina, det är allt det handlade om. Jag tror oljepriset stiger och att det blir ganska enkelt att komma upp till 45 till 55 dollar mot slutet av året om det går bra i världen, säger han.
ETF Securities Peter Lidblom säger också att investerarnas intresse börjar vända just eftersom de inser att det här råvaruöverskottet snart vänder och att inventarierna sinar.
– Alla fortsätter prata om Kina och en eventuell hårdlandning där, men det investerarna verkar ha insett är att det här inte kommer drivas av efterfrågan, utan den stora förändringen blir på tillgångssidan. Vi ser en så kallad "supply side destruction", det vill säga att utbudet har reducerats och kommer att fortsätta att göra så, och att marknaden börjar inse det. Utbudsunderskott brukar uppstå runt två år efter att investeringstillväxten planat ut, vilket bör innebära att den långa perioden av råvaruöverskott närmar sig sitt slut. Oljan har handlats till så låga nivåer under så lång tid att det inte är hållbart längre, säger han.
Guldet har stigit väldigt mycket de senaste månaderna och lett till stora inflöden får investerare. Ökningen var väntad, men inte på de här nivåerna, menar Lidblom. Men enligt analyser ETF Securities gjort är liknande uppgångar kopplade till dollarns utveckling.
– När det gäller guld så råder det en del vitt spridda missuppfattningar om vad som driver priset. Faktorer som tillgång och efterfrågan har i realiteten välidgt liten påverkan på guldpriset. Den största korrelationen står istället att finna med dollarn där guld och USD nästan har en korrelation på -1, det vill säga när dollarn går upp så går guld ner och vice versa. Vi har analyserat perioder av fallande räntor som sedermera ledde till räntehöjningar – 76, 86, 94 och 2004 – och det visade sig att den genomsnittliga avkastningen för guld var 14 procent samtidigt som dollarn föll. Så där finns en ganska stor korrelation. Därför ser vi också att guldet rusat i år, även om vi egentligen hade väntat oss att uppgången skulle ske mer gradvis, säger han.
Ska det investeras i råvaror är det dock viktigast att göra det i fler än bara olja eller guld, något Columbia Threadneedles David Donora framhåller.
– Om du bara ska investera i olja så måste du veta vad du ger dig in i. Gör din läxa. Råvaror är inte en tillgångsklass för amatörer men det bästa är att vara diversifierad och investera i ett större omfång av tillgångar. Indexet vi tittar på är en tredjedel i metaller, en tredjedel i energi och en tredjedel i jordbruk. Det är ett förnuftig strategi, avslutar han.