Hon hade inte tänkt sig en karriär som “banker”, men efter närmare 18-20 intervjuer på Goldman Sachs var Anna Skoglund såld - på människorna och företagskulturen. 22 år senare har hon blivit upptagen i den exklusiva partnerkretsen.
“Rätt värderingar gjorde mig till delägare”
När den här intervjun görs har det gått exakt två veckor sedan nyheten spreds över världen: Goldman Sachs hade utsett 69 nya partners, färre än vanligt men fortfarande en stor händelse. Två av dessa var svenskar: Magnus Hardeberg, verksam i Stockholm och Anna Skoglund som byggt hela sin karriär i London.
Realtid får tid för en telefonintervju, på villkor att Goldman Sachs får läsa citaten innan publicering (vilket, till skillnad från i Storbritannien, är en okontroversiell sak i Sverige). Att intervjun måste hållas på engelska kommer dock som en överraskning för Realtids reporter. Det beror naturligtvis på att det finns andra i rummet som ska kunna övervaka allt som kommer ut från Goldman Sachs och vidare till en reporter.
De strikta reglementen till trots ger Anna Skoglund intryck av att vara frimodig och spontan.
– Jag är ledsen att du blev tvungen att göra det här på engelska. Du tror mig kanske inte, men jag kan fortfarande tala svenska, skämtar hon och utlovar en fika nästa gång hon är i Stockholm, så att Realtid får möjlighet att verifiera.
Mot bakgrund av att engelskan blivit koncernspråk i de flesta företag och är ohotad etta som näringslivets esperanto, finns det faktiskt en risk för den som arbetar internationellt att det egna modersmålet utarmas, särskilt med avseende på den vokabulär som används inom business (!).
– Jag höll på att hamna där, men lyckades bryta min dåliga vana tack vare att jag blev uppläxad av KappAhls dåvarande vd Christian W. Jansson, som är en extremt välartikulerad man.
Anna Skoglund var rådgivare i KappAhls börsintroduktion för 12 år sedan. Hon körde på som vanligt, tills Christian sa:
– Ingen mer svengelska tack, om du ska fortsätta att jobba på det här uppdraget får du prata svenska.
Det var ord och inga visor. Kommentaren föll – tack och lov – i god jord hos Anna Skoglund, som är dotter till en svensklärare och själv älskar språk.
– En av fördelarna med språk är att du kan kommunicera så mycket mer än det faktiska meddelandet, det handlar ju också om hur du säger det och i vilket sammanhang.
Hon växte upp i Sunnersta utanför Uppsala och beskriver sin uppväxt som traditionell, i bemärkelsen vanlig. Att spela fotboll var en stor passion. När det var dags att börja gymnasiet valde hon som alla ambitiösa elever i Uppsala att gå på Katedralskolan. Därefter ville hon genast utomlands, och har aldrig kommit hem igen.
– Jo, jag har kvar många av mina bästa vänner från Uppsala, de är konstnärer och sjuksköterskor och allt möjligt, vi lever ganska olika liv men vi har hållit tät kontakt i alla år.
Efter studenten flyttade hon till Frankrike och fortsatte sedan sin utbildning i Madrid och London. 1996 tog hon examen från European Business School som har filialer i alla dessa länder.
– Jag var helt enkelt väldigt sugen på att resa och se världen och så var jag attraherad av den internationella affärsvärlden som jag uppfattade som dynamisk och spännande.
Däremot hade hon inga planer på att bli “banker”, men när det var dags att gå ut i yrkeslivet var hon redan bosatt i London, och då var det nästan oundvikligt att inte ansöka till några av de stora investmentbankerna.
– Att jag skulle bli investment banker fanns inte på kartan, men så fick jag ett telefonsamtal från Goldman Sachs som kallade till intervju påkreditavdelningen . Det blev 18-20 intervjuer sammanlagt och när jag blev erbjuden jobbet hade jag nog träffat varenda person på avdelningen. säger Anna Skoglund.
Det avgjorde saken.
– För mig handlade det mer om människorna jag mötte än om jobbet som sådant. Jag gillade verkligen de här personerna och den kultur som de visade upp. De verkade så entusiastiska över sitt arbete, något som jag fann väldigt spännande och motiverande.
Det här var fortfarande ganska kort efter Berlinmurens fall, nya marknader öppnades, det hände mycket och det fanns så mycker möjligheter, minns Anna Skoglund.
Att arbeta med omedelbar koppling till världshändelserna är för övrigt en av de sakerna som hon uppskattar med sitt yrke. Hon listar tre skäl till att hon blivit kvar på Goldman Sachs alla dessa år:
– För det första tycker jag att det är genuint roligt att arbeta som rådgivare, jag tycker om att förstå företagens affärsmodeller och varför de är framgångsrika.
– Sen värdesätter jag att mitt dagliga arbete är en direkt återspegling av vad som händer i världen. Vad som än händer, som disruptiv teknik, nya marknader eller andra megatrender så är våra klienter exponerade mot det, och att vara med där det händer passar min nyfikna personlighet.
– För det tredje är det Goldmans Sachs förmåga att attrahera nyfikna unga talanger från alla jordens hörn. Jag älskar vår platta struktur där vi arbetar tillsammans som ett team och har utbyte av varandra som människor och yrkesmässigt.
Goldman Sachs är ett stort företag med 35 000 anställda, varav 480 är delägare. Det innebär att Anna Skoglund tillhör en mycket exklusiv skara, men också att det finns alternativa karriärvägar. Det handlar alltså inte om någon klassisk up or out-struktur.
– Jag är otroligt glad och stolt att jag blivit utsedd till delägare, men jag kan inte säga att det är utsikterna att en dag bli delägare som motiverat mig genom karriären. Man blir så fångad i sitt dagliga arbete med kunderna att det är inget som man går runt och tänker på.
Anna Skoglund återkommer ofta till kundperspektivet. Det är kundrelationen som driver henne. Den drivkraften har varit konstant genom hela hennes karriär och förändras inte för att hon blev delägare.
– Jag har lika många mål kvar att uppfylla som jag har uppfyllt hittills i karriären, varje kundrelation är ett mål i sig, säger hon.
Att hon blev delägare, trots att hon inte hade det som uttalad ambition, tror hon beror på att hon verkligen har velat sträva mot de värden som delägarskapet inkarnerar: ägarskap och ansvar (accountability).
– Det är värden som jag verkligen skriver under på och har försökt att integrera i mitt eget sätt att vara och arbeta. Jag tror att det är mer dessa värderingar än delägarskapet i sig, som jag eftersträvade.
Under åren har hon hunnit med att arbeta med flera olika affärsområden, allt ifrån konsument och retail till private equity via kommunikation, media och teknologi. I dag arbetar hon med private equity kunder på divisionen “investment banking”.
Att hon hamnade där var från början ett personligt beslut som handlade om att hon måste resa mindre när hon blev mamma för sju år sedan.
– Nu brinner jag för det, precis som jag har brunnit för mina tidigare befattningar, den gemensamma nämnaren varje gång är kundrelation och jag brukar också behålla kundrelationer från tidigare roller.
När svenska Thule skulle börsnoteras 2014 agerade hon rådgivare trots att hon för länge sedan lämnat den berörda avdelningen. Så tycker hon att en god kundrelation ska fungera.
Anna Skoglund lever som singel med barn och jag frågar hur det fungerar att kombinera med ett krävande arbete.
– Att få barn är det bästa jag någonsin har gjort, det ger mig glädje och mening med livet och gör mig också till en bättre yrkesmänniska, säger hon och tonar samtidigt ned att det skulle vara så speciellt just för någon i hennes position.
– Att vara förälder är svårt och någonting som man lär sig medan man gör det. Jag har stor respekt för alla som är föräldrar och jag tror inte att det är svårare för någon med mitt arbete än för någon annan.
Att sätta saker i perspektiv och kunna se andras situation tycks viktigt för Anna Skoglund. Sedan några år tillbaka är hon officiell sponsor till Goldman Sachs HBTQ-nätverk.
Det var för några år sedan när en senior kollega delade med sig av sin personliga erfarenhet, som Anna Skoglunds engagemang väcktes.
– Jag blev väldigt berörd av hennes berättelse som mynnade ut i att man måste få ta med hela sig själv till arbetsplatsen. Om man inte känner att det är okej att man delar med sig av vem man är kommer man till slut att bli olycklig, deprimerad och förmodligen lämna.
Goldman Sachs arbetar aktivt med mångfaldsfrågor, vilket inte minst blev uppenbart i anslutning till nyheten om de nya delägarna. Pressmeddelandet fokuserade på statistik om delägarnas etnicitet, kön och eventuell HBTQ-tillhörighet. Den senare kategorin utgör en procent av delägarskapet, en knapp handfull personer av 480 delägare. Kvinnorna utgör i dag 17 procent.
Läs mer: Två svenskar utnämnda till partners på Goldman
Anna Skoglund har under sina drygt 20 år i branschen ändå hunnit uppleva en stor förändring. När hon rekryterades till Goldman Sachs 1996 var de sex kvinnor, av sammanlagt 35 nyrekryteringar till investment banking-avdelningen i London. I dag är fördelningen i motsvarande grupp 50-50, hävdar Anna Skoglund.
– Det handlar om mångfald, men också om att reflektera våra kunders verklighet, säger hon och fortsätter:
– Jämställdhet är inte bara en fråga om att göra det som är rätt, utan om att göra det som även är smart.