Realtid

Rapport: Svensk tech-industri blomstrar

Foto: Caleb Goessling/Phil Bond/Wikimedia Commons.
admin
admin
Uppdaterad: 10 feb. 2017Publicerad: 10 feb. 2017

Riskkapital flödar in i områden som artificiell intelligens och maskininlärning – och Stockholm anställer nu över 50.000 tech-programmerare. Staden är fortsatt en av Europas hetaste startup-hubbar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För fjärde året i rad har riskkapitalbolaget Atomico, grundat av Skypegrundaren Niklas Zennström och Mattias Ljungman, analyserat den europeiska tech-branschen. Och allt tyder på att den mår utmärkt. Inte minst i Sverige.

Rapporten visar att det under förra året investerades totalt 13,6 miljarder dollar (12,6) i europeiska techbolag. Det är 3 miljarder mer än väntat. Antalet transaktionsrundor var 2.825 stycken (2.077).

"Den bästa tiden är nu för europeiska tech-entreprenörer", skriver Atomico i rapporten.

Minskade investeringar

Samtidigt skedde en investeringsnedgång med 17 procent under tredje kvartalet 2016, jämfört med motsvarande kvartal året innan. Det beror bland annat på att Kinnevik-delägda Rocket Internet gjorde färre investeringar.

Däremot flöder det in stora summor till delsegmentet "deep tech" som bland annat omfattar framtidsteknologier som artificiell intelligens, röstigenkänning, virtuell verklighet, maskininlärning och "big data". De senaste tre åren har 950 deep tech-bolag startats i Europa, jämfört med 657 mellan 2011-2013.

Det totala transaktionsvärdet inom detta område uppgick till 88 miljarder dollar i Europa förra året – och den genomsnittliga investeringsvolymen ökade med hela 91 procent till 71 miljoner dollar.

Sverige lockar investerare

ANNONS

Totalt investerades 2,3 miljarder dollar i "deep tech" i Europa 2016. Det kan jämföras med 289 miljoner dollar för fem år sedan. Sverige tog hem 198 miljoner dollar av kakan – femte mest i Europa med Storbritannien i topp. Stockholm anställer i dag hela 50.000 tech-programmerare. Flest finns i London där antalet uppgår till över 300.000.

Stockholm är fortfarande en mycket attraktiv tech-hub. På frågan var startup-entreprenörer, hemmahörande i norra Europa, helst bosätter sig rankar de Stockholm som den tredje hetaste staden att etbalera sig i. Det är en förbättring med fyra placeringar jämfört med förra året, visar undersökningen. Populärast är fortsatt London.

En tydlig trend är också att allt fler entreprenörer väljer att etablera sig i ett land som de inte är hemmahörande i. Och städer som Prag, Bukarest och Lissabon har seglat upp som nya heta alternativ för startup-etableringar.

Britterna fortsatt optimistiska

Generellt är optimismen fortsatt stark kring Europas tech-industri. Detta trots Brexit. Särskilt positiva är överraskande nog britterna. Det beror troligen på att 79 procent av de svarande brittiska tech-grundarna uppger att de hittills inte påverkats negativt av utgången i Brexit-omröstningen.

Två tredjedelar av Europas största bolag, sett till marknadsandelar, gått in i minst ett techbolag, medan en tredjedel har förvärvat ett sådant bolag de sedan 2015.

Samtidigt har många större investerare fortsatt en ganska försiktig hållning till sektorn. Mest skeptiska är pensionsfonder. Nästan hälften av dem som gör upprepade tech-investeringar är istället affärsänglar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS