Trots att SD är det parti som ökade mest är det inte Jimmie Åkesson som är valets verkliga vinnare. Den verkliga vinnaren är istället Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna. Men vad var det som ledde till framgången? Handlar allt om en partiledare som går genom tv-rutan, eller? Om det skriver Magnus Kolsjö, tidigare politisk tjänsteman hos KD.
#Raketebba är valets verkliga vinnare
Mest läst i kategorin
Vi har hunnit smälta de första intrycken från en valnatt där alla partier utom Miljöpartiet utropade sig till vinnare. Att Stefan Löfven som lett sitt parti till det sämsta valresultatet sedan den allmänna rösträtten för män infördes utropar sig till vinnare är något magstarkt. Likaså kan en ifrågasätta segerruset hos Ulf Kristersson vars parti är det som tappat flest väljare.
Jimmie Åkesson hade svårt att dölja sin besvikelse över de 17,6 procenten av rösterna som Sverigedemokraterna samlade ihop och som endast räckte till en tredjeplacering. Även om SD står för den största uppgången så var partiets mål högre ställda än så här. Men trots besvikelsen har partiet nu stärkt sin position som vågmästare. Frågan är hur de kommer att utnyttja den?
Trots att Sverigedemokraterna är det parti som ökade mest är det inte Jimmie Åkesson som är valets verkliga vinnare. Den verkliga vinnaren är istället Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna.
Så sent som i juni nådde partiet en bottennotering på 2,4 procent i Sifos väljarbarometer. När valrörelsen startade på allvar i augusti låg Kristdemokraterna fortfarande under fyraprocentsspärren hos de flesta opinionsinstitut.
KD var uträknat av de politiska bedömarna. Men sedan hände något; när partiledardebatter och utfrågningar tog fart blev Ebba Busch Thor Raketebba med hela svenska folket.
Hon lyfte både det förtroende väljare känner för henne personligen och partiets opinionssiffror i en rasande fart. När rösterna har räknats på valnatten har Kristdemokraterna samlat stöd från 6,4 procent av väljarna och gått framåt i samtliga län.
I riksdagsvalet har Kristdemokraterna bara gått bakåt i en kommun, Danderyd där partiet tappar 0,4 procentenheter. Det är bara Sverigedemokraterna som har presterat bättre.
Kristdemokraterna är alltså vinnare både vad gäller faktiska valframgångar och vad gäller känslan av seger. Dessutom har Ebba Busch Thor en betydligt större chans än Jimmie Åkesson att få vara med och sätta sitt avtryck på den politik som kommer att föras de kommande fyra åren.
Men vad var det som ledde till Kristdemokraternas framgång? Handlar allt om en partiledare som går genom tv-rutan?
Självklart har Ebba Busch Thor och hennes kommunikativa förmåga varit viktig. Men en god kommunikativ förmåga faller ganska platt till marken om det inte finns ett budskap att bära fram och en resonansbotten för det budskapet hos väljarna. Kristdemokraterna fann den resonansbottnen i sjukvårdsfrågan. I den frågan hade de också en trovärdighet då de kunde peka på de resultat som Göran Hägglund uppnådde under sin tid som ansvarig minister.
Under valrörelsen har Ebba Busch Thor flera gånger mött påståenden om att Kristdemokraterna saknar politik för det ena eller det andra eftersom frågan inte fanns med i valmanifestet.
Partiet hade nämligen lyckats med det som diskuterats många gånger förut, att fokusera på ett område. Istället för att utfärda löften inom en stor mängd områden fokuserade partiet på det som de kallade välfärdslöftet. Det är denna fokusering och partiets långvariga arbete med frågor kring det offentliga uppdraget och politikens gränser som nu har gett utdelning.
Fokuseringen har skapat en tydlighet men också gett trovärdighet då Kristdemokraterna redan innan valet visat att de klarar av att göra många av de svåra prioriteringar som alla partier måste göra i regeringsställning. Dessutom har partiet kunnat enas bakom välfärdslöftet och partiledningen har sluppit hantera de spänningar som finns inom partiet vad gäller frågan om migration.
I SVT:s stora vallokalundersökning lyfter väljarna fram sjukvården som sin viktigaste fråga och Kristdemokraterna som näst bästa parti. Att sjukvårdsfrågan är enda förklaringen till KD:s framgångar kan en dock inte säga. I de län där lokala sjukvårdspartier haft stora framgångar sticker Kristdemokraternas resultat i riksdagsvalet inte ut som bättre än riksgenomsnittet.
En annan fråga som seglat upp som viktig för väljarna är jämställdheten. Här har Ebba Busch Thor under valrörelsen angripit regeringen och främst Miljöpartiet för att ägna sig åt genusflum.
Kristdemokraterna har också gjort anspråk på posten som jämställdhetsminister i en alliansregering, något som upprört Liberalerna.
Jämställdhetsfrågan har varit ett tydligt sätt för Ebba Busch Thor att visa på vad de avser med politikens gränser. På marginalen kan detta också ha bidragit till framgångarna. Väljarna anser i alla fall enligt SVT/ Valu att partiet har en bättre jämställdhetspolitik än både Liberalerna och Miljöpartiet.
En tredje fråga som sannolikt varit viktig är att KD varit en tydlig röst för regeringsskifte. Kristdemokraterna var partiet som bröt Decemberöverenskommelsen och har argumenterat för att försöka få igenom en alliansbudget under den gångna mandatperioden. Det är nog få som tror att Ebba Busch Thor på något sätt skulle medverka till att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister.
Hur ska då Kristdemokraterna bäst förvalta de framgångar de vunnit i valet?
Regeringsbildningen kan komma att bli svår. En blocköverskridande regering eller en röd-grön regering som tar in vänsterpartiet kan kortsiktigt antas bli de mest stabila regeringsbildningarna.
En blocköverskridande regering riskerar dock leda till att Socialdemokraterna fortsätter tappa väljare till både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Om Alliansen släpper fram en röd-grön regering riskerar den att tappa än fler väljare till Sverigedemokraterna och Socialdemokraternas tapp till Jimmie Åkesson lär också fortsätta.
Risken med att söka kortsiktiga vinster är alltså att vi står inför en regeringsbildning 2022 som kan vara än svårare än den vi nu är inne i.
Ebba Busch Thor bör därför inte backar från att Ulf Kristersson ska bli statsminister. Och oavsett vem som bildar regering behöver Kristdemokraterna arbetar hela mandatperioden för att genomföra så mycket av sin och Alliansens politik som möjligt; annars riskerar Raketebba att snabbt störta ner under fyraprocentsspärren igen.
Magnus Kolsjö
tidigare politisk tjänsteman hos Kristdemokraterna i riksdagen och på finansdepartementet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.