Finansmannen Mats Qviberg och hans norske medhjälpare Christen Ager-Hanssen kartlade Swedbanks ledning och läckte uppgifter till pressen efter ett bråk med Anders Sundström. Realtid.se kan idag presentera en rad nya uppgifter om turbulensen i Swedbank när Mats Qviberg ger sin del av berättelsen.
Qvibergs hemliga maktkamp med Sundström
Mest läst i kategorin
I slutet av september förra året skriver Dagens Industri om att två av Swedbanks högsta chefer, finanschefen Göran Bronner och storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber, vid sidan av sitt arbete i banken har byggt upp en privat fastighetsgrupp och köpt fastigheter för 75 miljoner kronor. Bland annat Narvik Fastigheter, ett namn som vi ska lägga på minnet. Bankens tidigare treasurychef, produktchefen Jonas Eriksson dras också in. Bankens vd Michael Wolf går snabbt ut och försvarar sina chefer. Den 30 september säger han till DI att han har godkänt sidoverksamheten och att alla eventuella intressekonflikter är identifierade och hanterade.
"Vi gjorde en noggrann bedömning över de sidouppdrag som beskrivs i artikeln och kom fram till att det inte påverkar deras arbetstid negativt och att intressekonflikterna är kartlagda och hanterade", säger han till tidningen.
Några veckor senare lördag den 24 oktober får Mats Qviberg ett samtal från en bekant. Han vill varna för Johnny Capor, nyutsedd tillträdande finanschef i Bilia, där Mats Qviberg är ordförande och storägare. Mats Qviberg blir tagen på sängen av samtalet. Johnny Capor, som varit finansdirektör på KF i nio år hade fått utomordentliga vitsord av ingen mindre än KF:s ordförande Anders Sundström, i samband med rekryteringen.
”Det var sensationellt fina vitsord”, säger Mats Qviberg själv idag. Men över telefon har Qvibergs bekant berättat om missnöjet med hanteringen av konferensanläggningen Villa Söderås på Elfvikslandet på norra Lidingö utanför Stockholm, där Johnny Capor hade varit ordförande och hans fru vd. Problemen med Villa Söderås hade varit en följetong i lokalpressen och bland Lidingöborna. Oklara ägarförhållanden, uppsagd personal och nedsågade träd med mångmiljonkrav från Lidingö stad som följd, hade svärtat ned det som kallats ”Lidingös pärla”.
Mats Qviberg bestämde sig för att ställa några frågor till den tillträdande finanschefen kring Villa Söderås och relationen med Johan Lundberg. ”Men det jag fick var halvsanningar. Jag bad honom svara mig på mejl istället”, säger Mats Qviberg i pausen under en av rättegångsdagarna i HQ-målet.
Lördag den 24 oktober svarar Johnny Capor på frågorna i ett mejl som ställs till Bilias vd. Rubriken är ”Frågan om min inblandning i trädfällningen på Villa Söderås.”
Han förklarar att han felaktigt blev utpekad av TV4 Nyheterna som KF-chefen som sågade ned träden och stämdes av Lidingö kommun. Han skriver att han fick Nyheterna att dementera sitt eget inslag, att de förväxlat bolag och ägare. Att allt helt enkelt var ett olyckligt misstag.
Capor pekar istället ut fastighetsägaren Johan Lundberg som huvudansvarig för det som hänt på Villa Söderås.
Mats Qviberg kommer någon vecka senare i ett mejl till bland annat Bilias vd kommentera Capors förklaring så här: ”Denna lögn är söt, vänligen Q”.
Qviberg låter sig inte nöjas med Johnny Capors svar. Flera mejl på temat trädfällning och samröre med Johan Lundberg kommer utväxlas mellan Qviberg och Capor de följande dagarna.
Söndag den 25 oktober skriver Capor om sina kontakter med Johan Lundberg. Han berättar att han kommit i kontakt med Johan Lundberg när denne köpte en fastighet från KF Fastigheter Norrköping. Han skriver också att han därefter kommit att investera med honom i ”en kontorsfastighet på Söder, en bostadsfastighet i Vasastan och en industrifastighet i Värtahamnen.” Bland de andra medinvesterarna namnger han Swedbanks finanschef Göran Bronner.
“Jag har inte varit delägare i några andra fastigheter i Lundbergs bestånd och inte i Villa Söderås”, skriver Johnny Capor i mejlet.
Han berättar också att han brutit med Johan Lundberg och att han tydligt tar avstånd från honom: “Hans moraliska kompass delar jag inte”, skriver Johnny Capor till sin tilltänkta ordförande.
Men Mats Qviberg vill veta mer. Han sätter sin vän och medhjälpare norrmannen Christen Ager-Hanssen på att kartlägga Johnny Capors affärer.
Christen Ager-Hanssen, som själv för ett antal år sedan varit åtalad i samband med FlyMe-konkursen, men friades, har känt Qviberg länge. De senaste åren har Ager-Hanssen varit djupt involverad i försvarsarbetet i HQ-härvan.
Hans research leder till ett bolag med namn Trafalgar Property registrerat i Hongkong. Bolaget visar sig ägas gemensamt av Johnny Capor och Johan Lundberg. Hongkong-bolaget är i sin tur ägare till Narvik Fastigheter, ni minns bolaget som Dagens Industri skrev om i september när Swedbanktopparnas fastighetsaffärer granskades.
Christen Ager-Hanssen har också genom årsredovisningar och bolagshandlingar både i Sverige och i utlandet hittat kopplingar till Swedbank. Stora lån i banken under åtminstone 2013, som betraktades som problemlån av banken. I det material som Christen Ager-Hanssen presenterar för Mats Qviberg fanns också en oren revisionsberättelse i ett av Capors privata bolag. Men om allt det här vet inte allmänheten ännu. Det räcker dock för Mats Qviberg, förtroendet är brutet. Att det dessutom verkar som att Johnny Capor i praktiken fick sparken från KF på grund av just fastighetsaffärer gör inte saken bättre. Qviberg är besviken på Anders Sundström och de goda vitsord han lämnat under Bilias rekryteringsprocess.
Resultatet låter inte vänta på sig. Den 10 november går ett pressmedelande ut från Bilia om att Johnny Capor inte kommer tillträda sin tjänst som planerat. Någon anledning ges inte. I ett utkast som Realtid.se tagit del av står angivet “av familjeskäl”, men det finns inte med i slutversionen.
En annan version om varför Johnny Capor sparkades har tidigare framkommit i SvD där anledningen var Capors koppling till Norstedts.
Johnny Capor har rätt till avgångsvederlag enligt avtalet med Bilia. Mats Qviberg har ingen lust att betala och tycker att Sundström ska stå för notan, men övertalas till slut av Bilia att släppa den biten. Att driva en rättsprocess om cirka 3 miljoner kronor inser även Mats Qviberg är en dålig idé.
Qviberg och Ager-Hanssen väljer istället att spela ut mediekortet. Christen Ager-Hanssen hör av sig till en av de två stora dagstidningarna med sitt researchmaterial om fastighetsaffärerna. När ingen där nappar vänder han sig till Dagens Industri som skrev om fastighetsaffärerna i september. Tidningen får nu tillgång till researchmaterialet som Ager-Hanssen grävt fram om Johnny Capor och affärerna som även rör Swedbanktopparna.
“Jag är källan till den information reportern på Dagens Industri har haft kring fastighetsaffärerna”, säger Christen Ager-Hanssen.
Från mitten av november börjar DI publicera initerade artiklar i en strid ström. Fastighetsaffärerna sväller och nu handlar artiklarna inte längre bara om att bankens toppchefer skapat ett mindre fastighetsimperium utan fokus ligger nu på tvivelaktiga affärer, oklara ägarförhållanden och pengaströmmar.
DI rapporterar bland annat om banktopparnas relation till det Hongkongbaserade företaget och Johnny Capor och Johan Lundberg. Några dagar senare rapporteras att Johnny Capor ska ha fått sparken från KF. Sen om hur fastighetsaffärerna har kopplingar till kunder i banken.
Christen Ager-Hanssen söker samtidigt aktivt bankens ordförande. Den förre detta socialdemokratiska ministern Laila Freivalds – som är ledamot i Öresunds styrelse – ska själv ha varit i kontakt med sin tidigare partikollega Anders Sundström för att reda ut ett och annat. Hon tycker att Christen Ager-Hanssen ska ringa och berätta om sin utredning.
Anders Sundström återkommer till Christen Ager-Hanssen den 19 november runt elvatiden på kvällen. Sundström ska ha befunnit sig på andra sidan Atlanten i New York. Kontakterna styrks av SMS-meddelanden som Realtid.se tagit del av.
Christen Ager-Hanssen ska under samtalet ha berättat om sin kartläggning av bankchefernas tvivelaktiga fastighetsaffärer och uppmanat Sundström att städa upp i sin organisation. Enligt Christen Ager-Hanssen erbjöds Anders Sundström att ta del av samma material som han hade gått till media med. Men Sundström ska ha avböjt. Ager-Hanssen säger att han fick känslan av att Sundström månade om Göran Bronner men struntade i de andra cheferna.
“Det var tydligt för mig att han inte kunde styra banken utan Göran Bronner. Ingen fick röra Göran Bronner”, säger Christen Ager-Hanssen.
Över Atlanten berättar Christen Ager-Hanssen också för Sundström att han har hittat komprometterande information om honom och Northland Resources, en annan kund i Swedbank.
När det går upp för Anders Sundström att ledningen i Swedbank kartläggs av Christen Ager-Hanssen, ska han ha beordrat en egen intern utredning. Detta bekräftas av en initierad källa som är fristående från Mats Qviberg.
Swedbank ändrar samtidigt sin strategi från i september att försvara fastighetsaffärerna efter den nya medierapporteringen.
Den 26 november gör Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber en pudel och lovar att sälja sin andel i Narvik Fastigheter. Michael Wolf uppger samtidigt att man ska se över regelverket för sidoverksamheter för bankanställda.
Därefter inleds den stora chefsutrensningen som bara några månader senare når ända upp till först Michael Wolf och sedan även Anders Sundström.
Det börjar den 13 december då Magnus Gagner-Geeber tvingas lämna banken. Men det är inte på grund av fastighetsaffärerna, bedyrar Michael Wolf i ett något kryptiskt uttalande:
"Att Magnus Gagner-Geeber slutar har ingenting att göra med att medierna spekulerat i eventuella intressekonflikter i samband med hans fastighetsaffärer. Jag har hela tiden varit tydlig med och vill alltjämt understryka att alla intressekonflikter är identifierade och hanterade när det gäller dessa investeringar. Magnus och jag är överens om att han slutar på banken, vilket är av helt andra skäl. Av hänsyn till den personliga integriteten hos våra medarbetare kommenterar jag inte de enskilda skälen till att någon slutar."
Swedbanks löften om åtgärder i november och Magnus Gagner-Geebers avgång räcker inte för att gjuta olja på vågorna.
Nu är det svettigt på banken. Relationen mellan Michael Wolf och Anders Sundström har länge varit ansträngd. Att Sundströms favorit har varit Göran Bronner har ingen kunnat undgå internt. Göran Bronner älskades av investerarna och kunde banken utan och innan. Det var han som styrde banken i praktiken och det påverkade relationen mellan Bronner och Wolf. Wolf var alltid tvåa på bollen, efter Bronner. Situationen var inte hållbar i längden och det var ingen hemlighet för någon av de tre vem som måste bort. Internrevisionens fynd skulle spela Sundström i händerna i ett försök att flytta fokus från Bronner och sig själv.
Efter årsskiftet avslöjar Dagens Industri att Finansinspektionen har börjat granska fastighetsturerna i bankens ledning.
"Tillsynen går till på många olika sätt, men DI:s artiklar är absolut en viktig pusselbit", säger pressekreteraren Victoria Ericsson till tidningen.
Anders Sundström får också en rapport efter den interna granskningen av cheferna i banken. Det visar sig att Michael Wolf har gjort aktietransaktioner i två bolag som flaggas upp av internrevisionen.
Det handlar bland annat om köp av aktier i Oniva Online Group under 2013. Oniva var en kreditkund i Swedbank.
Den 9 februari meddelar Swedbank att Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan. Beskedet kommer som en blixt från klar himmel. Ordföranden Anders Sundström talar om behovet av "nytt ledarskap".
Bara tre dagar senare kan Dagens Industri avslöja att banken i själva verket anmält Wolfs aktieaffärer i Oniva till Finansinspektionen då misstanke om insiderhandel finns.
På fredagseftermiddagen den 12 februari arrangeras en ny presskonferens. Denna gång flankeras Anders Sundström av advokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger, samma ombud som Mats Qviberg har i det stora HQ-målet. I Qviberglägret är man upprörd över Sundströms val av advokater som man ser som en markering.
Sundström förklarar att han inte kunnat berätta om anmälan tidigare på grund av ett formellt röjandeförbud. Han berättar vidare att de misstänkta affärerna uppdagades av en visselblåsare i banken.
Men enligt uppgift till Realtid.se ska alltså informationen ha framkommit som en direkt följd av den interna granskning som Anders Sundström själv beställt. Uppgifterna bekräftar bilden av en stenhård maktkamp internt i bankens ledning där alla medel är tillåtna.
Christen Ager-Hanssen berättar att han inte trodde på beskyllningarna mot Michael Wolf. I själva verket känner han sig så säker att han ingår ett vad med Hans Strandberg om att Wolf helt kommer att frias.Advokaten sätter emot. I potten ligger en låda fint Montrachet-vin.
Den 20 april är det åter förhandling i HQ-rättegången. Denna dag ska Sven Hagströmer vittna. I korridorerna i Stockholms tingsrätt fälls både en och annan kommentar om nyheten samma morgon om att Ekobrottsmyndigheten lägger ner utredningen mot Michael Wolf.
När rättegången bryter för lunch får Ager-Hanssen beskedet att Hans Strandberg ska skicka över en låda vin till Öresunds kontor.
Det har gått sex månader sedan Mats Qviberg fattade misstankar mot Johnny Capor och Christen Ager-Hanssen påbörjade sin research. Sedan dess har alla inblandade Swedbanktoppar lämnat, inklusive Göran Bronner och Anders Sundström som till sist inte längre hade ägarnas förtroende.
Realtid.se har sökt Anders Sundström för en kommentar vid upprepade tillfällen och även erbjudit honom att ta del av uppgifterna i artikeln på förhand. Sundström har inte valt att ge någon kommentar. Johnny Capor har fått ta del av informationen i texten och han har återkommit med att: "Bilia och han har honorerat de avtal som upprättats dem emellan."
Karolina Palutko Macéus
Fotnot: Realtid.se har förutom Mats Qvibergs och Christen Ager-Hanssens berättelse även tagit del av dokumentation i form av e-postmeddelanden och SMS som styrker deras uppgifter.