Domstolen beslutar att QV Invests rekonstruktion får fortsätta i högst tre månader till.
QV Invests rekonstruktion fortsätter
Mest läst i kategorin
Stockholms tingsrätt har beslutat att QV Invest får fortsätta sina rekonstruktionsplaner åtminstone tre månader till. Domstolen skriver att "Qv Invest har lämnat förhållandevis preciserade uppgifter om genomförda och planerade åtgärder för rekonstruktionen".
Vidare skriver domstolen att QV Invest har anfört att "planen för rekonstruktionen i huvudsak består i att genomföra en fördjupad granskning av bolagets bokföring och realisera olika tillgångar för att finansiera en ackordslikvid, för att sedan erbjuda sina fordringsägare en ackordsuppgörelse innebärande betalning i pengar eller genom kvittningsemission".
Fordringsägaren DPL Ventures, som har en fordran på 615.000 kronor, har inför detta beslut yttrat sig och uppgett att rekonstruktionen bör upphöra med motiveringen att någon ansökan om ackord eller något ackordförslag ännu inte lämnats in. DPL har även hänvisat till oklarheten hur granskningen av bokföringen ska finansieras, vilket QV invest svarat att det finns kapital för detta.
När QV invest begärde att domstolen skulle komma fram till detta beslut förklarade bolaget att ett nytt bolag bildats, investmentaktiebolaget QV. Bolaget ägs av 13 personer, vilka ägde 75 procent av aktierna i QV Invest vid tidpunkten för beslutet för rekonstruktionen. Samtliga av dessa ägares aktier har tillförts bolaget genom en apportemission. Investmentaktiebolaget QV är numer ett koncernmoderbolag och QV Invest ett dotterbolag. Omstruktureringen medför att en nyemission omedelbart kan genomföras i moderbolaget.
"Vidare bedöms det som lättare att tillsätta en kompetent styrelse i ett bolag där aktiekapitalet är intakt".
Kontrollbalansräkningen i QV Invest visar att tillgångarna uppgår till 50 miljoner kronor och skulderna 190 miljoner kronor.
"För att återställa kapitalet måste en uppgörelse träffas med fordringsägarna där i vart fall 140 miljoner kronor bortackorderas eller konverteras till aktier genom en kvittningsemission".
För att finansiera en ackordslikvid har QV invest avvecklat viss del av innehaven.
Rekonstruktören Michael Kubu har uppgett för tingsrätten att ett upphörande av rekonstruktionen "skulle sannolikt medföra en konkurs, vilket skulle vara till en uppenbar nackdel för såväl QV Invest som borgenärerna".