Realtid

Quickbit byter inlösenpartner

Per Agerman
Uppdaterad: 16 sep. 2020Publicerad: 16 sep. 2020

Lovar förbättrat kassaflöde med lettisk-brittiska Decta som ny partner för inlösen av korttransaktioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

NGM-noterade Quickbit avbröt vid det senaste månadsskiftet samarbetet med Montenegro-baserade Northern Voucher Systems och franska Eurofed Frankrike.  Det uppger Quickbit i ett pressmeddelande på onsdagen.

Bolagen har varit centrala för att hantera inlösen av de kortbetalningar som görs när Quickbit växlar vanliga valutor till kryptovalutor åt sina kunder. Avtalet med Northern Voucher Systems/Eurofed har samtidigt inneburit att en stor del av Quickbits kassaflöde har bundits upp som säkerhet hos inlösenbolagen, något som man ska slippa i framtiden.

– QuickBit har nu nått en kritisk massa och kan uppvisa en gedigen historik som gör att vi kan erhålla avsevärt bättre villkor kring våra framtida transaktionsflöden. Vi har arbetat med Decta under en längre tid och jag känner mig mycket trygg med vårt samarbete. De åtgärder vi nu genomför var de sista pusselbitarna för att för en gångs skull permanent förbättra vårt kassaflöde, säger Quickbits vd Serod Nasrat i pressmeddelandet.

Säkerheten, som redovisas som en rullande reserv, var vid halvårsskiftet 110 miljoner kronor, pengar som enligt Quickbit ”successivt” ska återbetalas. Hur fort detta ska ske framgår inte men redan från september förväntas ett förbättrat kassaflöde då nya avsättningar inte längre görs.

Decta är det lettisk-brittiska bolag som Quickbit kommer att ha som huvudsaklig inlösenpartner. Decta uppges redan tidigare ha stått för en del av Quickbits inlösenbehov men detta samarbete ska nu utökas.

Decta Limited har brittiska tillstånd att tillhandahålla olika betaltjänster. Bolaget omsatte 36,1 miljoner pund under fjolåret med en vinstmarginal på över 20 procent.

Decta ingår i lettiska Rietumu-gruppen som är mest känd för att stå bakom lettiska storbanken Rietumu Bank. Bland ägarna finns den irländska affärsmannen Dermot Desmond som bland annat också är storägare i fotbollsklubben Celtic.

Rietumu Bank har som flera andra baltiska banker fått kritik för att tidigare ha hanterat penningtvättskontrollen bristfälligt. Banken bötfälldes 2017 efter en utredning i USA och Lettland och är också indragen i en stor fransk utredning och skattefusk och penningtvätt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS