Högsta förvaltningsdomstolen går på PWC-bolagens linje, vilket ger grönt ljus för omorganisation i revisionsjätten.
PWC får grönt ljus från domstolen
Mest läst i kategorin
Ett av delägarbolagen i PWC har ansökt om ett förhandsbesked om inkomstskatt från Skattenämnden inför en omorganisation i PWC Sverige. Skattenämnden gav tummen upp medan Skatteverket valde att klaga på beslutet från nämnden till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har dom meddelats från högsta instans.
Aktierna i såväl delägarbolagen som PWC Sverige omfattas av bestämmelserna av kvalificerade andelar i fåmansbolag, det vill säga 3:12-reglerna. Med anledning av att det bland annat införts krav på en ägarandel om minst fyra procent för att tillämpa reglerna om löneunderlag i dessa bestämmelser överväger koncernen att organisera om verksamheten, enligt domen.
Efter omorganisationen ska samtliga delägare i PWC Sverige äga aktierna indirekt via egna ägarbolag och delägarna ska övergå till att vara anställda i de egna ägarbolagen.
Dessa bolag ska utföra tjänster för PWC:s räkning och fakturera koncernen för dessa tjänster medan PWC står för marknadsföringen och ska verka utåt mot marknaden samt ingå avtalen med kunderna och fakturera dem.
I ansökan om förhandsbeskedet beskrevs två alternativ för att genomföra omstruktureringen. Enligt ett av dessa ska, förutom delägarna, även övrig personal i PWC övergå till att vara anställda i de olika delägarbolagen. Varje delägarbolag ska anställa minst tio personer. Kvar i PWC finns ett hundratal anställda som ska arbeta med administrativa uppgifter.
En förutsättning för att omorganisationen ska kunna genomföras är att ersättningen från PWC till delägarbolagen inte blir föremål för beskattning hos delägarna personligen innan den betalas ut till dem från deras bolag i form av lön eller utdelning.
PWC-bolaget ställde därför frågan till skattenämnden om den ersättning bolaget får som underleverantör till PWC kommer att utgöra intäkt i en av bolaget självständigt bedriven näringsverksamhet och om så inte är fallet vill bolaget veta om svaret förändras om det förutom ägaren finns minst tio personer anställda.
Skattenämnden kom fram till att den ersättning delägarbolaget får som uppdragstagare till PWC inte ses som en inkomst i en av delägarbolagets självständigt bedriven näringsverksamhet om ägaren är själv i bolaget. Däremot om det finns ytterligare tio anställda i delägarbolaget ska ersättningen ses som en inkomst i en av delägarbolagets självständigt bedriven näringsverksamhet.
Skatteverket överklagade Skattenämndens förhandsbesked i det andra alternativet och anser att det inte ska ses som en inkomst i en av delägarbolagets självständigt bedriven näringsverksamhet.
Delägarbolaget å sin sida yrkade att överklagandet skulle avslås.
Högsta förvaltningsdomstolen meddelar i en dom att Skattenämndens förhandsbesked fastställs.
Som skäl för avgörandet skriver Högsta förvaltningsdomstolen att det i delägarbolaget kommer att finnas minst tio heltidsanställda och att det arbete som delägarbolaget ska tillhandahålla PWC ska utföras av både delägaren samt de anställda. Den ersättning som delägarbolaget får från PWC ska därmed täcka såväl delägarens som de anställdas arbete.
"Verksamheten i bolaget kan därmed inte allt i väsentligt bygga på ägarens personliga arbetsinsatser. Det saknas därför anledning att med bortseende från avtalet mellan delägarbolaget (reds anm.) och PWC beskatta ägaren (reds anm) personligen för ersättningen".
PWC:s vd Peter Nyllinge förtydligar via mejl vilket syfte revisionsbyrån haft med ansökan till skattenämnden.
"Vi sökte förhandsbeskedet för ett par år sedan för att själva men också för våra kunders räkning förstå på vilket sätt en verksamhetsorganisation påverkar beskattningen. PwC har inga planer på att omorganisera verksamheten i enlighet med förhandsbeskedet", säger Peter Nyllinge, vd PWC i en kommentar.