Carolin Runnqvist, chef för cybersäkerhet på PwC har tilldelats utmärkelsen årets IT-kvinna. Det är första gången som priset går till en person från revisionsbranschen.
PwC-chef utsedd till årets IT-kvinna
Mest läst i kategorin
Det är it-konsultbolaget Tieto som sedan fyra år tillbaka utser Årets it-kvinna. Syftet är att framhäva kvinnor som driver jämställdhetsfrågor och gör skillnad inom it-branschen.
Carolin Runnqvist tog hem titeln i hård konkurrens. Charlotte Levert, HR-chef på Tieto, berättar i ett pressmeddelande att de i år fått ta emot många starka nomineringar.
– Det var inte något enkelt arbete , men Carolin Runnquist framstod som det självklara valet, säger Charlotte Levert, HR-chef på Tieto.
För nio månader sedan tog Carolin Runnqvist över linjechefsskapet för affärsområdet cybersäkerhet på PwC. Då bestod teamet av ett 30-tal medarbetare varav en kvinna. Nio månader senare är de 40 personer varav 8 kvinnor.
– Jag har faktiskt precis signerat kvinna nummer åtta. säger Carolin Runnqvist när realtid.se ringer för att gratulera till utmärkelsen, som hon bland annat fått för sitt arbete med att rekrytera kvinnor till it-branschen.
”Carolin Runnquist visar att det går att utmana rådande strukturer med tydliga mål och därmed få in fler kvinnor i IT-branschen. Carolin har skapat sig en position och mandat att förändra. Hon är en förebild genom sitt ledarskap och sitt mod. Årets IT-kvinna 2018 har ”grit”, karaktärsstyrka och långsiktiga mål i fokus”, lyder prismotiveringen.
Carolin Runnqvist bryter inte bara ny mark för kvinnorna, hon är också den första personen i revisionsbranschen som får utmärkelsen årets IT-kvinna.
Vad står det för att en revisionsbyrå får ett it-pris?
– Jag tänker två saker: Dels att PwC i dag är jättestort inom advisory, som nästan håller på att bli ett lika stort affärsområde som revision, dels att det är nödvändigt att vara duktig inom it för att vara relevant även inom revisionen.
– Att vi är så pass konkurrenskraftiga inom it att vi faktiskt kan konkurrera om det här priset, är ett tecken på att vi lyckats hålla oss relevanta och att vi lägger mycket resurser på det här. Priset är en eloge till hela företaget, säger Carolin Runnqvist.
Hon berättar att hon alltid arbetat för mångfald och jämställdhet.
– För mig sitter det i ryggmärgen och jag jobbar med det på alla nivåer, allt ifrån när jag sätter ihop det mest juniora teamet, till att jag lyfter det på högsta ledningsnivå i PwC och även när jag är ute och hjälper kunder.
Att hon inom loppet av nio månader lyckats rekrytera sju kvinnor till ett team som tidigare bestått nästan uteslutande av män är ett tecken på att hon vet vad hon gör.
– Det handlar om att sätta mål för jämställdhet och mångfald och att alltid ha KPI:er för det, säger hon.
Vill man så går det, menar Carolin Runnqvist.
– Det finns en sorts sanning om att det inte finns kvinnor inom it. Jag är så trött på att höra det! Det finns visst kvinnor, det handlar bara om att hitta dem, vilket man gör om man letar på rätt ställen och exempelvis utformar annonser på rätt sätt.