Realtid

Professor: Neobanker kan få enormt stor betydelse

Olof Swahnberg
Uppdaterad: 27 aug. 2019Publicerad: 27 aug. 2019

Med ekonomiappar och erbjudanden om gratis betalkort etablerar sig flera nya företag som kallar sig neobanker och vill bli fullskaliga banker. KTH-professorn Kent Eriksson tror att de kan få en “enormt stor betydelse”.   

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare har det funnits enskilda tjänster som ges online, som Paypal och Klarna som förmedlat betalningar och även nischbanker. Men Kent Eriksson, professor som forskar om bankvärlden på KTH, säger till Sveriges Radio att det nu finns “fullständigt” digitala fullservicebanker.

I Sverige handlar det om en handfull företag, mest känd är den svenska betaltjänsten Klarna som är bank sedan 2017, brittiska Revolut med sex miljoner kunder globalt, och senast danska Lunar Way. Alla tre har banklicenser och har planer på att expandera stort och erbjuda fler tjänster, skriver Sveriges Radio. 

Över 200 000 svenskar har skaffat betalkort eller kreditkort hos neobankerna, enligt SR. Korten är kopplade till appar som ger överblick över kundens ekonomi. Företagen lockar med låga avgifter, bland annat inga valutaavgifter vid köp utomlands.

– De har inget kontorsnät, ingen telefonbank som kostar pengar, utan helt digitala system som möter kunden, säger Kent Eriksson.

Genom banktillstånden tar de nu upp kampen och vill på sikt konkurrera med vanliga banker även om lån, aktiehandel och liknande.

– Jag tror att de kan få en enormt stor betydelse. Tjänster där vi förut ville möta en person, de kan vi göra online nu. Det är en start på en trend som kommer bli väldigt stark och kraftfull, säger Kent Eriksson.

Men hos storbankerna är oron inte så stor, säger ett par banker till Sveriges Radio.

– Vi känner oss inte hotade. Det är positivt med konkurrens för det får alla aktörer på tå. Vi tror att vi har en bra kombination med både digitala tjänster och den fysiska närvaron, säger Lotta Lovén digitalchef på Swedbank.

ANNONS

Hos Nordea är intresset stort – man har till och med satsat 50 miljoner kronor i ett av företagen, PFC, som kallar sig neobank. Avsikten är att erbjuda sina kunder det företagets digitala lösningar.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]