Realtid

Privata aktörer välkomnar OPS-utredningens slutsatser

Arlandabanan pekas ut som ett positivt exempel på en OPS-satsning. Foto: Arlanda Express
admin
admin
Uppdaterad: 03 mars 2017Publicerad: 03 mars 2017

“Infrafinansieringskommittén” föreslår att regeringen tillåter minst tre projekt finansierade genom offentlig-privat samverkan som del i ett försöksprogram. “Mycket positivt”, menar Rambölls Malcolm Sjödahl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Näringslivet hoppas på fler infrastrukturprojekt finansierade genom offentlig-privat samverkan (OPS) efter att en statlig utredning antytt att finansieringsformen kan bidra till “högre samhällsekonomisk effektivitet”.

Delbetänkandet, som lämnades in till regeringen i tisdags och publicerades igår, föreslår bland annat att ett försöksprogram bestående av åtminstone tre OPS-projekt inrättas inom transportinfrastrukturområdet.

Kommittén om finansiering av offentliga infrastrukturinvesteringar, som ligger bakom delbetänkandet, vill även skapa en särskild “expertfunktion” med uppdrag att hitta lämpliga projekt.

Tar efter andra länder

Malcolm Sjödahl, affärsutvecklingschef på Ramböll i Malmö, ser “mycket positivt” på utredningens rekommendationer.

– Andra länder har haft stor framgång med OPS-finansierade infrastrukturprojekt, säger Sjödahl. Det är väldigt positivt om man nu provar nya sätt att upphandla och leda projekt.

Han hoppas att utredningens slutsatser bidrar till att bredda diskussionen kring OPS.

– Så att man inte bara pratar om Arlandabanan och NKS (Nya Karolinska sjukhuset) som de enda OPS-finansierade projekten som finns här i världen.

ANNONS

OPS har ifrågasatts som finansieringsmetod efter att slutnotan för uppmärksammade projekt som Arlandabanan och NKS blivit betydligt större än väntat. 

Anders Danielsson, vice vd på Skanska, som fick kontraktet att bygga NKS, uppmanar regeringen att ta till sig kommitténs rekommendationer och “gå vidare med nya OPS-projekt”, i ett pressmeddelande.

Ut på remiss

Även Peter Viinapuu, vd för MTR Nordic, välkomnar huvuddragen i “infrafinansieringskommitténs” delbetänkande. 

– Kommittén lyfter fram det vi dagligen ser runt om i världen – att rätt modell för rätt projekt skapar nyttor för både beställare, resenärer och operatörer, säger han i ett pressmeddelande.

Utredningen skickas nu iväg på remiss i tre månader, och huruvida regeringen därefter väljer att gå vidare med kommitténs rekommendationer är ännu inte bestämt.

Tongångarna så här långt är emellertid försiktigt positiva.

– Regeringen välkomnar utredningen, säger en talesperson för finansminister Magdalena Andersson (S), som beskriver det som “viktigt och välkommet” att den “klargör att OPS inte skapar något extra utrymme inom de offentliga finanserna”.

ANNONS

En del frågetecken kvarstår dock. Inte minst har de “potentiella effektivitetsvinster” som kommittén bedömer kan realiseras genom OPS, inte kunnat beläggas empiriskt i tillräcklig utsträckning.

Följaktligen har en kommittéledamot reserverat sig mot utredningens rekommendationer. Istället menar han att ytterligare forskning krävs innan något slutgiltigt beslut kan fattas.

Det oroar dock inte Malcolm Sjödahl.

– Jag förväntar mig att projekten sätts igång, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]

Spela klippet

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

En av världens största statsägda fonder har nått nya rekordnivåer. I ett unikt initiativ bjuds vanliga norrmän in att påverka fondens framtid genom ett folkråd. Folkråd, som tidigare använts för att hantera etiska frågor i Norge, ger vanliga medborgare möjlighet att påverka viktiga beslut som rör landets största ekonomiska tillgångar. I veckan får omkring 40 […]

Spela klippet

Laddhybrider populärare än elbilar i Sverige

Höga elpriser, brist på laddstationer och frånvaron av tydliga incitament får många svenskar att att välja laddhybrider framför elbilar. I Sverige har intresset för elbilar minskat till förmån för laddhybrider, vilket står i stark kontrast till den globala trenden där elbilar ökar i popularitet. En liknande utveckling ses i Brasilien, där också fler konsumenter föredrar […]

Spela klippet

Swedsec-licenser återkallas i rekordfart

Antalet återkallade Swedsec-licenser har ökat markant under 2024. Samtidigt menar experten att ökningen visar att självregleringen fungerar. Antalet återkallade Swedsec-licenser har skjutit i höjden, med hela elva licenser som har dragits tillbaka hittills i år – nästan dubbelt så många som under hela 2023. Detta har skapat en oro inom finansbranschen. Missa inte: Efter SVB-kollapsen: […]

Spela klippet

Möten på jobbet leder till mer än bara affärer

Kontoret är inte bara en plats för arbete – utan även för romantik. I en tid av ökad flexibilitet cementerar en ny rapport kontorets betydelse. En av tre kontorsarbetare har haft en romantisk relation med en kollega, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare. Rapporten ”Kommer du in till kontoret i dag?” antyder att den […]