Norge väljer att fördubbla sitt stöd till Ukraina. Men vissa politiker tycker att landet borde gå ännu längre.
Pressen ökar på Norge: "Använd oljefonden till Ukraina"


I tre år har den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina pågått och lika länge har många länder i väst hjälp ukrainarna med såväl vapen som annat stöd.
Av de nordiska länderna har Danmark gett allra mest relativt till sin egen ekonomi – 2,17 procent av BNP. Därefter följer Finland på 0,98 procent och Sverige på 0,91.
Missa inte: Ännu en bank flyr Norge: ”Oförutsägbart”. Realtid
Allra minst i det gänget har Norge gett – 0,75 procent av BNP. Ändå är Norge det landet med allra mest resurser – och nu höjs röster att de borde använda dem.
Fördubblar stödet
Flera politiker har pekat på att Norge har en stor summa pengar disponibel i den norska oljefonden. Det är världen största statliga oljefond värd över 20 000 miljarder kronor – och även om mycket är uppbundet i investeringar finns det pengar att spendera.
”Norge är ett av få länder som har stora pengar lätt tillgängliga och vi måste därför fördubbla vårt stöd till Ukraina omedelbart”, säger Guri Melby, partiledare för det liberala Venstre, enligt Business Insider.

Kritiken: Norge har råd – men ger minst i Norden: ”Sticker i ögonen”
Kriget fyller Norges kassakista med miljardvinster – men ger Ukraina minst i Norden.
Även Arild Hermstad, som leder det norska miljöpartiet, anser att Norge bidra med en större del till Ukraina, särskilt i ljuset av USA:s tillbakadragande av sitt stöd.
Statsminister Jonas Gahr Støre från regerande Arbeiderpartiet tog till X för att meddela att man väljer att tillmötesgå Venstres krav genom att fördubbla stödet till Ukraina.
Senaste nytt
”Riskabelt”
Samtidigt är det inte en enkel fråga att ta pengar från oljefonden. Enligt Norges egna regler ska inte mer än tre procent av fonden gå till att balansera statsbudgeten.
Förra månaden sa finansministern Jens Stoltenberg att det vore riskabelt att bryta den regeln och att det bara borde ske i krislägen.
Tyskland har haft en liknande konstitutionell regel i sin skuldbroms som de nu har valt att lätta på för att kunna finansiera militär upprustning.

Efter regeringskrisen – Norges radikala elprisförslag
Den norska regeringskrisen tog en överraskande vändning.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.