En praktikplats kan bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär. Fråga bara Peter Olsson som sedan tolv år tillbaka jobbar på Commerzbank i Frankfurt.
"Praktikplatsen bästa som hänt"
Mest läst i kategorin
Peter Olsson är född och uppvuxen i Vallentuna som ligger norr om Stockholm. Året efter gymnasiet läste han tyska på Stockholms universitet och jobbade i receptionen på en golfklubb. Sedan flyttade han till Linköping för att plugga till civilingenjör i industriell ekonomi.
– Omedelbart efter jag lagt fram mitt examensarbete inom finans fick jag en praktikplats på Commerzbank i London, och det är det bästa som har hänt mig, berättar han för Realtid Karriär.
Varför då?
– Jo, efter bara några månader slutade den dåvarande Sverige-chefen och banken började leta efter en ny. Det var en tjänst som jag fortfarande var för junior för, men jag fick frågan om jag ville fortsätta min praktik ett tag till och ta hand om den svenska businessen medan de letade. Villkoret var att jag kom över till Frankfurt.
Att tacka nej och flytta hem var absolut inget alternativ för Peter då finansmarknaden i Stockholm i princip fortfarande var iskall efter börskraschen några år tidigare.
– Så jag flyttade till Frankfurt, blev snart fast anställd och har stormtrivts i tolv år.
Beskriv ditt nuvarande jobb.
– Jag är ansvarig för distribution, försäljning och marknadsföring av Commerzbanks börshandlade investeringsprodukter gentemot svenska och danska privatkunder. Jag arbetar på tradinggolvet som är ett av världens största. Det är väldigt spännande! Ingen dag är den andra lik. En världshändelse kan ändra klimatet på golvet omedelbart, och tempot kan därför bitvis vara mycket högt.
– Jag reser också mycket till Sverige och just nu Danmark där vi precis har listat våra produkter. Jag får träffa mycket människor på olika nivåer och göra många kundpresentationer varje år för privatsparare. Det är den del av jobbet som jag gillar mest!
Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i Frankfurt?
– Det finns nog inget specifikt svar för Frankfurt. Däremot skulle jag säga att du ska vara öppen och nyfiken. Samt villig att i alla fall lära dig några ord tyska.
– Frankfurt är en internationell stad där över 30 procent av invånarna har utländskt pass, så du klarar dig utmärkt på engelska. Men kommer du lite utanför stan ändrar sig detta direkt och du får en klar fördel av att kunna lite tyska. Du blir mottagen på ett helt annat sätt då.
Vad är svårast med att göra karriär utomlands?
– Självklart alla kulturkrockar i början – hur du ska vara och agera på en ny arbetsplats med en annan arbetskultur. Commerzbank är dock väldigt internationellt, och Frankfurt ligger ju inte på andra sidan jorden sett från Sverige.
– Sedan ska du självklart skapa dig ett liv utanför arbetet. Själv kände jag inte en människa i Frankfurt när jag kom hit. Där gäller det att vara öppen och nyfiken. Jag hade en fördel då jag redan kunde tyska, samt att det bor en hel del svenskar i Frankfurt som jag träffade via Svenska Handelskammaren.
Vad är ditt bästa råd till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i Frankfurt?
– Ta steget! Frankfurt är bara två flygtimmar från Stockholm, och är jämte London Europas finanshuvudstad – mitt i Europa med alla fördelar det erbjuder. De flesta har nog bilden av Frankfurt som en jättestor stad på grund av flygplatsen och alla skyskrapor. Men det är en mysig stor småstad, med trevligt uteliv och fin natur inpå husknuten.
– Jag tycker man ska ta chansen att få nya perspektiv i livet, och på Sverige, genom att vara utomlands några år. Du kommer att få nya vänner och nya kontakter, och vem vet vad det kan ge i framtiden?
Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och tyskt arbetsliv?
– Tyska företag är mycket hierarkiska. Det är klart beskrivet vem som pratar med vem, vem som är din chef och vem du ska rapportera till.
– Detta kan vara lite svårt att anpassa sig till i början, speciellt om man kommer från Sverige där företagen har en platt struktur. Men jag skulle säga att tack vare att alla inte måste tycka lika är tyskar snabbare på och mindre rädda för att fatta beslut än svenskar.
Vilket är ditt bästa karriärbeslut så här långt i livet?
– Att söka mig utomlands och våga ta alla chanser jag har fått – dels jobbmässigt men även privat.
Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?
– Ja, det tror jag. Sverige kommer alltid att vara hemma för mig, säger Peter Olsson.