Ingen blir uthängd på rejtingsajten Careereye enligt företagets vd. Men det gäller bara medarbetare och chefer. Vd:ar får tåla att bli bedömda.
Positivt eller negativt omdöme om vd:ar
Mest läst i kategorin
Realtid Karriär har tidigare skrivt om Careereye – en sajt där man kan betygsätta nuvarande och tidigare arbetsplatser man jobbat på.
I samband med att Veckans Affärer uppmärksammat sajten fick Careereyes vd Johan Kadar kritik på Linkedin. Den kom från personer som trodde att det handlade om att betygsätta individer, något som Kadar dementerade med att "ingen hängs ut".
Johan_150.jpg
Men det stämmer inte riktigt, ska det visa sig, då Realtid Karriär upptäcker att vd:ar får positiva eller negativa omdömen på sajten. Därför ringde vi upp Johan Kadar för att höra hur han resonerar.
– Vd:n är en offentlig person, så uthängd skulle jag inte kalla det, svarar han och fortsätter:
– Det här är ju en definitionsfråga. Sedan handlar det bara om ett positivt eller negativt betyg, ingen gradering eller kommentarer. Det måste dessutom vara ett visst antal som ger betyg för att det ska synas.
Men blir man inte uthängd som vd om man får ett negativt betyg av många medarbetare?
– Uthängd och uthängd. Det vet nog alla om i alla fall i så fall.
Varför har ni valt att ha med vd:n som en parameter i det här sammanhanget?
– Uppfattningen om vd:n ger en bild av ett bolag och vd:ns ledarskap präglar ju hela bolaget. Därför är det viktigt.
Du skrev på Linkedin att ni kollar upp dem som lämnar omdömen. Hur går det till?
– Dels så kan man bli medlem hos oss via Facebook eller Linkedin, och då vet vi ju vilka de är. Sedan går det också att skapa ett konto via e-post, och just nu går det även att göra helt anonymt. Tanken är ju att hjälpa folk att hitta en arbetsgivare, så man kan inte skriva saker som "chefen är dum i huvudet". Det kommer inte att publiceras för det är inte konstruktivt. Det här är ingen sajt för troll.
Jag såg på till exempel PwC att folk skrivit både plus och minus om företaget. Är det så det ofta går till?
– Ja, alla är ju inte supernöjda med allting. Det är ju snarare så att man vill se en balans. Vad tycker folk är bra och vad tycker folk är mindre bra. Det är svårt att få 5,0 på allting.
Kan man logga in anonymt och fejka att man jobbat eller jobbar på till exempel PwC och höja företaget till skyarna eller tvärtom?
– Ja, krasst sett så kan man göra det. Precis som man kan gå in på TripAdvisor och säga att en restaurang är jättebra fast man inte ätit där. Det är svårt för oss att kontrollera det. Däremot så kollar vi ip-adresser så att det inte är samma som publicerat flera gånger och vid samma tidpunkt. Jag tror inte det är något större problem. Det har det inte varit hittills i alla fall.
Ni kombinerar jobbannonser och omdömen på sajten. Tror du att många kommer gå in och betygsätta?
– Ja, det tror jag. Hela delningsekonomin och sociala medier gör ju att folk är vana vid att dela med sig och man vill läsa andras åsikter innan man fattar beslut. Så jag är helt övertygad om att detta kommer innebära en stor revolution i branschen. I dag googlar folk och läser på Flashback, men vi försöker skapa en seriös plattform där det både finns negativa, positiva och konstruktiva omdömen. På andra sajter är det bara sura som skriver av sig, säger Johan Kader.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.