Förvaltarjätten tror att Storbritannien blir kvar i EU men tipsar om tre positioner som kan skydda investerarna om folkomröstningen slutar i Brexit.
Pimco: Så skyddas portföljen mot Brexit
Mest läst i kategorin
Den 23 juni är det dags för folkomröstning om ett eventuellt Brexit i Storbritannien. Pimcos portföljförvaltare Mike Amey tror att osäkerheten kring utfallet har lett till en svagare ekonomisk tillväxt i Storbritannien, att likviditeten i sterling-denominerade företagsobligationer minskat samt satt ett stort tryck på valutan.
I en färsk marknadskommentar lämnar Amey tips på positioner som han anser är en bra del av portföljen oavsett folkomröstningens resultat; de gynnas om Storbritannien stannar kvar i unionen samt minimerar risken vid ett eventuellt utträde.
Tipset är att köpa obligationer i brittiska banker, brittiska statsobligationer med fem- och tio-års duration och att sälja pundet gentemot dollarn.
Resonemanget för köp av bankobligationer är att tillgångsklassens underpresterande den senaste tiden är en bra möjlighet då de stora brittiska bankernas obligationer idag handlas till en ränta på 8 procent eller högre.
– Trots att det kommer bli en del volatilitet i fall folk röstar för att lämna så ser vi inga större risker för kapitalförluster, säger han.
Bolaget rekommenderar även en exponering mot statsobligationer med duration på fem och tio år eftersom den låga inflationen gör en räntehöjning otänkbar i nuläget men en räntesänkning trolig i fall av ett EU-utträde.
– Sannolikheten för en höjning de kommande 12 månaderna ser vi som väldigt liten. Oavsett resultatet i juni och i fall Storbritannien röstar för att lämna EU ser vi det som väldigt troligt att Bank of England sänker den officiella räntan till noll, vilket potentiellt ger en skjuts åt obligationspriserna, säger Amey.
Pimcos prognos är fortfarande att Storbritannien blir kvar i EU men man tror att risken för utträde är så hög som 40 procent. Samtidigt tror förvaltaren att den globala effekten av landets potentiella uttåg blir ganska begränsad. Detta mest för att efterföljande förhandlingar blir väldigt utdragna.
– Först och främst tror vi att en röst för att lämna triggar igång en stor ledarskapsdebatt i det konservativa partiet. Sedan har Storbritannien inte ett departement som kan leda nya handelsförhandlingar. Med andra ord så skulle det här ta ganska lång tid, säger Amey.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.