Realtid

Peter Norman in i Pepins styrelse

admin
admin
Uppdaterad: 23 mars 2016Publicerad: 23 mars 2016

Crowdfundingplattformen Pepins tar in den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman i styrelsen, skriver DI Digital.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pepins ska inom kort att lansera sin tjänst. Företaget hette tidigare Alternativa Aktiemarknaden, men är just nu under förändring för att primärt fokusera på så kallad ägarbaserad crowdfunding.

Peter Norman.

”Det eleganta med det här är att mannen på gatan, som inte har så mycket pengar men som vill investera i onoterade bolag, får möjligheten att göra det. Förut har det bara möjliggjorts för stora investerare med mycket pengar eller extremt rika privatpersoner”, säger Peter Norman i en kommentar till affärstidningen.

Pepins väntar nu på att Finansinspektionen skall ge sitt godkännande. När det gäller kapitalskydd ska företaget arbeta med samma metod som riskkapitalbolagen gör.

Det är entreprenören Anders Sjunesson som byggt upp plattformen. Bolaget har tidigare tagit in 15 miljoner kronor i finansiering inför en lansering. Inom ett par veckor ska företaget att fylla på kassan med ytterligare 15 miljoner kronor, skriver DI Digital.

”Vårt mål är att ha gjort 3–4 affärer i bolag innan midsommar”, säger Anders Sjunnesson till tidningen.

Pepins har satt en högre nivå på kapitaliseringarna än vad exempelvis Fundedbyme gjort. Startupbolagen som söker finansiering kan söka mellan 5-100 miljoner.

I Storbritannien har det skett en explosion av så kallade equity crowdfunding-plattformar. Först ut var brittiska Crowdcube som lanserades 2011 och som gör det möjligt för investerare att gå in med kapital i nystartade bolag med några klick.

ANNONS

I Sverige släppte Fundedbyme sin crowdfunding-plattform 2012 och strax före årsskiftet lanserades Pepins.

I en intervju med Realtid.se pekade finansmarknadsministern Per Bolund (MP) och Johan Terfelt, rättsavdelningschef på Finansinspektionen, på flera problem med equity crowdfunding.

– Investeringar i företag i tidiga skeden är förenat med hög risk. Därför är det av stor vikt med klar och tydlig information över företagets riskprofil, särskilt om investeraren är en privatperson, sa Per Bolund.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS