Realtid

Per Lindvall: "bitcoin är bubblornas bubbla"

Per Lindvall, Realtid.
Per Lindvall, Realtid. Bakgrundfoto: Aleksi Räisä
Per Lindvall
Uppdaterad: 01 juli 2021Publicerad: 01 juli 2021

"Bitcoin som valuta är bara en snabbare kortslutning mot värdet noll och ekonomisk katastrof," skriver Realtids Per Lindvall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Kryptovalutan bitcoin kommer nog att definiera bilden av vår tids ekonomi oavsett utgång. Min tes är att det är bubblornas bubbla, som kommer att få tulpanlökar, South Sea Company, Allhus, Nyckeln, Boo.com, Icon Medialab att blekna. Andra tror motsatsen där vi framöver kommer att leva i en väv av blockkedjor med just bitcoin som spindeln.

”Kryptovalutan bitcoin kommer nog att definiera bilden av vår tids ekonomi oavsett utgång. Min tes är att det är bubblornas bubbla, som kommer att få tulpanlökar, South Sea Company, Allhus, Nyckeln, Boo.com, Icon Medialab att blekna.”

För de senare är vårens halvering av priset bitcoin bara en del av en vågrörelse som kommer att svänga uppåt i minskande amplituder för att sedan bilda ett slags luftankare dit hela vår ekonomi kommer att vara förtöjt. Själv ser jag en tydlig gausskurva där nollpunkten ser ut att nås framåt november-december 2025.

”Själv ser jag en tydlig gausskurva där nollpunkten ser ut att nås framåt november-december 2025.”

Jag ska villigt erkänna att jag egentligen har någon uppfattning alls om blockkedjor som teknik. Det är möjligt att dessa digitala, verfierbara och icke kopierbara digitala liggare kommer att lösa många ekonomiska problem och effektivisera mycket av mänsklighetens transaktioner. Jag kan bara bedöma vad jag ser och vad jag läser och så här långt är inte blockkedjerevolutionen här. Vad jag däremot tror mig kunna är hur ekonomi fungerar. Och bitcoin fungerar mycket dåligt eller uselt, vare man vill se det som en valuta eller som ”digitalt guld”.

Ett litet pressmedelande från i förra veckan gav mig lite nytt vatten på min kvarn. Temat i den passar till ett fenomen som jag har skrivit om tidigare på Realtid, nämligen skeva fördelningar. Min tes är att de allt skevare fördelningarna inom vår ekonomi är ett av de största problemen vi har att hantera just nu. Det är den skeva fördelningen av finansiella tillgångar, framför allt de fordringar på banker som vi normalt kallar pengar, som driver både upp priset på dessa finansiella tillgångar och därmed ned avkastningen och räntorna. Denna värdeuppgång skapar möjligheter att trycka ut nya skulder och nya pengar i systemet.

Problemet är att de nyskapade pengarna inte cirkulerar ute i den reala ekonomin som i stället har hostat fram sedan finanskrisen som en motor som tänder på allt färre cylindrar. För att inte motorn ska stanna så måste de hela tiden bildas nya pengar, där det parallellt också definitionsmässigt skapas nya skulder. Pandemistimulanserna har varit en överdosering av sådana stimulanser. Den vanliga ekonomin har stora cirkulationsproblem, även om vi nu ser tendenser till en stigande inflation.

Men detta är ingenting mot bitcoinvärlden. Enligt nämnda pressmeddelande från Crypto Parrot så har till de tio rikaste adresserna, som de har kunnat spåra, funnit 99,05 procent av alla nu 18,7 miljoner ”myntade” bitcoin. Här pratar vi skev fördelning. Den fria ”floaten” är lite liten. Det är förståeligt att priset på bitcoin blir väldigt fladdrigt. Det dömer också därmed ut denna tillgång som en valuta, vars syfte är att vara ett transaktionsmedel. För ett transaktionsmedel ska just vara ett medel för transaktioner mellan köpare och säljare. En valuta ska inte ”hoardas” för så leder det till att den ekonomiska aktiviteten går ner. Det är därför som en viss inflation i en ekonomi är nyttoskapande. Det får helt enkelt fart på penningcirkulationen. Bitcoin som skapas med sitt fixta utbud ger helt fel incitament för dess ägare för ekonomin som helhet. Det leder till stagnation, deflation. Den bygger på en tes om att det finns ett slags fixt värden på något man har sparat ihop, vilket i vår nuvarande värld är en fordran på någon annan. Men om inte den skuldsatte kan göra rätt för sig så får detta sparande värdet noll. För at detta ska kunna ske måste pengarna cirkulera. Bitcoin som valuta är bara en snabbare kortslutning mot värdet noll och ekonomisk katastrof.

ANNONS

”Bitcoin som skapas med sitt fixta utbud ger helt fel incitament för dess ägare för ekonomin som helhet. Det leder till stagnation, deflation. Bitcoin som valuta är bara en snabbare kortslutning mot värdet noll och ekonomisk katastrof.”

Och som ”digitalt guld”  är den lika värdelös. Dess fördelning gör att ingen större institution, ännu minder någon centralbank som är ”hodlers” av riktigt guld med någon ekonomisk kunskap eller självinsikt kan gå in i denna typ av tillgång, då det i praktiken blir en enorm värdeöverföring till befintliga bitcoin ”hodlers”. För om de skulle göra det i en lite större skala så skulle det innebära en enorm relativ värdeförstöresle av befintliga tillgångar, som trots allt backas upp av något som bedöms ge ett framtida kassaflöde.

Jag vet att detta inte biter på de redan frälsta Bitcoinanhängarna. De pekar på att många institutioner, typ Goldman Sachs, Blackrock och Deutsche Börse börjar öppna upp för den här typen av investeringar. För mig är det inget bra argument. Är det något som den typen av aktörer har så är det näsa för var man kan tjäna pengar. En parallell är alla de investeringsprodukter som lanserades under den så kallade ”superkonjunkturen” under inledningen av 2000-talet. Då var råvaror the thing. Typ Mahognyplanteringar i Panama. Efter finanskrisen tynade det mesta bort. För att nu kanske ta fart igen. Finansialiseringen av råvaruhandeln har i stort sett varit ett nollsummespel eller sämre, men där de involverade mellanhänderna hittade sätt att tjäna pengar på intresset. Så ser jag på deras intresse för crypto. Ett sätt att som mellanhand tjäna pengar. Det kunde lika gärna ha varit flugor eller dagsländor, om intresse funnits.

”Finansialiseringen av råvaruhandeln har i stort sett varit ett nollsummespel eller sämre, men där de involverade mellanhänderna hittade sätt att tjäna pengar på intresset. Så ser jag på deras intresse för crypto. Ett sätt att som mellanhand tjäna pengar. Det kunde lika gärna ha varit flugor eller dagsländor, om intresse funnits.”

Dessutom börjar de regulatoriska snarorna läggas ut allt tätare. Kina har annonserat krafttag mot både ”miningen” av bitcoin, som har haft en stark koncentration till just Kina, och transaktioner. Men det är även i mindre auktoritära länder som reglerna börjas skärpas. Den brittiska finansmarknadstillsynsmyndigheten förbjöd i dagarna cryptobörsen Binance från att låta sitt brittiska dotterbolag växla krypto mot våra vanliga ”papperspengar”.  I min hjärna är detta bara början. Vi får se hur det ser ut runt november-december 2025.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS