Pepins största ägare stödjer samgåendet med Fundedbyme. "Det blir spännande att få till en större organisation som kan fokusera på det här området", säger Per H Börjesson, vd för Investment AB Spiltan som är största ägare i Pepins.
Per H Börjesson: "Viktigt att ha en aktör som är seriös och sätter rimliga priser"
Mest läst i kategorin
Spiltan, som kommer att vara största ägare i det sammanslagna bolaget med drygt 10 procent av kapital och röster, har varit storägare i över 15 år i det som först var Alternativa Aktiemarknaden, som sedan slogs samman med crowdfundingbolaget Pepins.
–Fundedbyme har under det senaste året fått nya storägare, bytt styrelse och ledning. Därmed kände vi att det är en bra match för Pepins, säger Börjesson.
–Digitalisering av kapitalanskaffningsmarknaden är bra för Sverige, ägandet i tillväxtbolag och framväxten av nya jobb.
Men även om intresset för crowdfunding vuxit kraftigt har lönsamheten varit dålig för de båda plattformarna. Båda står nu dessutom för ökade kostnader för fortsatt expansion, utveckling av nya tjänster och regleringar.
Och även om det finns stort intresse och potential så är det enligt Per H Börjesson också hög risk.
–Det gör det extra viktigt att ha en aktör som är seriös och sätter rimliga priser. I den här sektorn med onoterat är det väldigt viktigt både att få in rätt bolag, och att sätta rätt pris.
Per H Börjesson konstaterar också att de båda bolagen kommer från lite olika segment, där Pepins riktat sig mot lite större bolag och FundedbyMe lite mindre.
– Det är två nätverk som slås samman vilket gör det lättare att sätta emissioner. Fundedbyme har kanske varit lite bättre på att sälja och placera emissioner. På Pepins har vi bland annat varit bra på att trumma in budskapet hos investerarna att om man har 50 000 kronor så ska man inte sätta dem i ett bolag, utan kanske 5 000-10 000 kronor vardera i flera bolag. Man får hoppas på att det blir några succéer och räkna med att några bolag går över styr.
Samtliga övriga större aktieägare i Pepins meddelade på onsdagen att de stödjer samgåendet, vilket innebär att ägare till 63 procent av aktierna i Pepins ska acceptera uppköpserbjudandet.
Förutom att Pepins ska dela ut tillgångar för att de båda bolagen ska bli finansiellt jämbördiga ska Fundedbyme genomföra en nyemission inför samgåendet, som kräver Finansinspektionens godkännande.