"Det är ett sorgligt skede", säger Catharina Lehto, vd och grundare till Breakit.
Pensionsutmanaren Seequest i konkurs
Mest läst i kategorin
Seequest skannade av fonder för innehav i kärnvapen, vapen, tobak, spel & kasino, fossila bränslen, bekämpningsmedel, industriell köttproduktion, ultraprocessad mat, skogsskövling och alkohol. Målsättningen var att skapa möjligheter för spararna att få kunskap om hur deras pensionskapital arbetar och därmed de facto vad man främjar.
– I dag har nio av tio svenskar en tjänstepension. Sammanlagt rör det sig om 3 000 miljarder kronor i tjänstepensionskapital i Sverige. Globalt är motsvarande siffra 350 000 miljarder kronor. Tjänstepensionskapitalet är en av det största potentiella förändringskrafterna. Att ändra riktningen på denna oljetanker tar tid. När det sker får det stora effekter, skrev bolagets vd Catharina Lehto i ett debattinlägg här på Realtid i februari.,
Min pension, som är oberoende tjänst som finansieras till hälften av staten och till hälften av pensionsbolagen, misstänkte att tjänsten bröt mot flera lagar och ansåg att den skadade tilltron till e-legitimation.
Seeqests digitala tjänst som till övervägande del byggde på att kopiera uppgifter från Min pension. Min pension polisanmälde bolaget för att få klarhet i rättsläget och få till stånd ett prejudikat för framtiden.
– Det pågår en oroande utveckling i det digitala samhället där allt fler aktörer har börjat missbruka e-legitimationer genom att förmå användare att bruka sina e-legitimationer på ett otillåtet sätt, sa Johan Hellman, vice vd på Min pension då.
Brottsmisstankarna har skrivits av men nu går bolaget ändå i konkurs på egen begäran. Det rapporterar Breakit.
–Det är ett sorgligt skede, säger Catharina Lehto, vd och grundare till Breakit.
Trots att brottsmisstankarna är avskrivna, innebar polisanmälan att flera kunder hoppade av och bolaget fick betala advokaträkningar i stället för att investera i utveckling.
Under 2020 omsatt Seeqest 4 miljoner och redovisade en förlust på 500 000 kronor.