Realtid

Pensionsmyndigheten gör rekordstor insättning på 11,8 miljarder

Finwire
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Pensionsmyndigheten startar den 6 maj insättningarna av 11,8 miljarder kronor till pensionsspararna. Det är fondrabatt och arvsvinst som sätts in samtidigt som premiepensionsavgifter dras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fondbolagen måste rabattera sina fondavgifter för att få delta med fonder på premiepensionens fondtorg. Den rabatten får sparare och pensionärer en gång per år och för pengarna köps fler fondandelar till spararnas premiepensionskonton. Årets insättning är den största hittills. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Premiepensionssparare och pensionärer får tillbaka 11,8 miljarder kronor i rabatter och arvsvinster. Rabatten på fondernas avgifter är i genomsnitt 76 procent lägre på premiepensionens fondtorg och leder till att sparare och pensionärer får en större del av värdeutvecklingen, säger Erik Fransson som är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Den kapitalviktade fondavgiften var i genomsnitt 0,21 procent av förvaltat kapital 2021. Utan fondtorgets rabatt hade den genomsnittliga kapitalviktade avgiften istället varit 0,87 procent.

Handeln med de nya fondmedel som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton startar fredagen den 6 maj och avslutas för de allra flesta den 11 maj. Placeringen prioriteras före fondbyten, vilket gör att fondbyten som beställs efter 5 maj köas och genomförs efter att måndagshandeln har avslutats.

Förutom insättningen av rabatterade avgifter får pensionssparare och pensionärer dessutom 6,3 miljoner kronor i arvsvinster. Det är pengar från personer som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]