Sju av de största pensionsbolagen vädjar i ett brev till regeringen om en uppskjutning av de aviserade regeländringarna kring flytt av pensionskapital i fonder. "En sorglig bekräftelse på att pensionsbranschen alltid sätter sin egen intjäning i första rummet," säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Pensionsbolag vill pausa förändrad flytträtt
Mest läst i kategorin
Det är vd:arna för Skandia, Folksam, Futur Pension, Länsförsäkringar Fondliv, Movestic, Swedbank Försäkringar och SEB Pension & Försäkring som i ett brev till finansmarknadsminister Per Bolund ber om en nödbromsning av en ny lagstiftning. Orsaken är coronakrisen. Det rapporterar DI.
Den nya lagstiftningen är planerad till kommande årsskifte och ska underlätta att flytta långsiktigt sparande i fond- och depåförsäkring. Enligt förslaget ska flytträtten också tillämpas retroaktivt.
– Processen bör pausas och återupptas vid en senare tidpunkt”, skriver försäkringscheferna. De lyfter fram att det inte går att överblicka ”de totala effekterna av pandemins härjningar”.
Försäkringscheferna skriver att de kommer att ha stora utmaningar med effekterna av krisen och därför får svårt att sköta flera utmaningar, som stora flyttrörelser, samtidigt.
Den nya lagstiftningen är planerad till kommande årsskifte och ska göra det lättare och billigare att flytta långsiktigt sparande i fond- och depåförsäkring, bland annat ingick ett avgiftstak på 600 kronor för en flytt i lagstiftningen. Enligt förslaget ska flytträtten också tillämpas retroaktivt.
– Jag tycker det är omoraliskt och en sorglig bekräftelse på att pensionsbranschen alltid sätter sin egen intjäning i första rummet. I dessa coronatider har vi blivit vana vid att saker och ting inte fungerar normalt. Pensionsbolagen försöker i det läget utnyttja situationen genom att försöka fördröja ett initiativ som ger pensionsspararna makten över sitt pensionssparand, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Fonder Direkt.
– Som jag ser det finns det ingen koppling mellan corona och ett avgiftstak för att flytta sina pensionspengar, och till och med jag blev förvånad över det cyniska och beräknande anslaget i den här åtgärden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.