Ökat samarbete mellan banker och myndigheter samt ökat användande av teknik är receptet för att bättre bekämpa penningtvätt, enligt tidigare Europolchefen Rob Wainwright, nu partner på Deloitte.
Penningtvättsexpert ser ökad vilja till förändring
Mest läst i kategorin
– Alla länder jag har arbetat med i Europa behöver arbeta bättre tillsammans och föra den privata sektorn och polisen närmare varandra och behöver bli smartare att använda systemet för att identifiera brottslingar, säger Rob Wainwright till Realtid.
Bekämpning av penningtvätt bör bedrivas på ungefär liknande sätt i Sverige som i andra länder. Det krävs samarbete både inom de olika länderna men också på internationell nivå, enligt, Rob Wainwright, som tidigare varit chef för Europol som är EU:s brottsbekämpande organ.
– Jag ser det som en utmaning för alla delar av systemet, säger Rob Wainwright, som hänvisar bland annat till banksektorn och olika myndigheter som polisen, Finansinspektionen och politiker.
Så det handlar om mer samarbete och bättre teknik?
– Ja, och man behöver använda data och teknik på ett smartare sätt, säger Rob Wainwright.
Är det görbart under överskådlig tid?
– Jag börjar see riktig aptit till förändring nu. Jag ser det hos personerna som leder bankerna, alla större bankerna, polisen och på regleringssidan. Jag ser att man nu tycker det är en väldigt angelägen fråga, säger han.
Från och med när?
– Under de senaste två åren på grund av av som hänt. Men jag var inte så nära detta tidigare. Jag vet inte om det är helt annorlunda jämfört med två år sedan men jag ser nu en vilja till förändring, säger Rob Wainwright som tillägger att hjälp från politiker också är en viktig ingrediens.