Miljardären Richard Bransons satellituppskjutningsbolag Virgin Orbit ansöker om konkursskydd i USA efter att de sista försöken att hitta finansiering misslyckats. Beslutet kommer bara dagar efter att beskedet om neddragning av personalstyrkan med 85 procent.
Pengarna slut för Richard Bransons hajpade rymdbolag Virgin Orbit
Mest läst i kategorin
Rymdkapplöpningen inte längre mellan USA och Ryssland utan mellan mångmiljardärerna Elon Musk med SpaceX, Jeff Bezos med Blue Origin och Richard Branson med Virgin Galactic. Men nu har Virgin Orbit, som är ett dotterbolag till Virgin Galactic, fått problem med ekonomin, och det USA-baserade företaget kommer att söka en köpare för sina tillgångar. Det rapporterar The Guardian.
– Medan vi har gjort stora ansträngningar för att ta itu med vår finansiella ställning och säkra ytterligare finansiering, måste vi i slutändan göra det som är bäst för verksamheten, sa vd Dan Hart.
– I det här skedet tror vi att Chapter 11-processen representerar den bästa vägen framåt för att identifiera och slutföra en effektiv och värdemaximerande försäljning.
Konkursförfarandet kommer tre månader efter att Virgin Orbit – som grundades av Richard Branson och ägs till 75 procent av Virgin Investments – misslyckades i sitt uppdrag att skjuta upp den första satelliten från brittisk mark i januari.
Företaget sa att den felaktiga uppskjutningen, som ansågs vara ett historiskt ögonblick för Storbritannien, var resultatet av en anomali som innebar att raketen inte kunde nå den önskade höjden och senare gick förlorad.
Virgin Orbit pausade därefter verksamheten och satte personalen på permission i början av mars då de försökte säkra en finansieringslivlina.
Branson själv har stöttat upp med mer än 70 miljoner dollar (56 miljoner pund) under de senaste fyra månaderna för att hjälpa till att hålla företaget flytande.
Virgin Orbit planerar att betala sina leverantörer och leverantörer ”i största möjliga utsträckning” och är fast besluten att arbeta med kunder för att försöka hitta en köpare ”som kan fortsätta att uppfylla deras behov”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.