Realtid

”Pengar är billigt och alternativen är få”

Det kan bli en skakig höst, men aktiekurserna står ändå troligen högre vid årsskiftet, tror Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Det kan bli en skakig höst, men aktiekurserna står ändå troligen högre vid årsskiftet, tror Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Olof Swahnberg
Uppdaterad: 13 sep. 2019Publicerad: 13 sep. 2019

Börserna i Stockholm och USA har i veckan gynnats av ECB-stimulanser och positiva nyheter om handelskriget. Det bredare indexet är nära högsta nivån någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har stigit nära 4 procent i veckan och det bredare indexet är nära högsta nivån någonsin, medan börsindexen i USA stigit över 1 procent. 

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, varnar för en mindre nedåtrekyl men lutar ändå mer åt det mer optimistiska hållet:

– Jag har sedan tidigare haft en positiv syn på börsen, vilken i princip helt beror på centralbankernas agerande och förväntat låga räntor framöver. Pengar är billigt och alternativen är få, så länge centralbankerna agerar som marknaden förväntar sig, säger Frida Bratt och tillägger:

– Det gör att jag visserligen tror att vi kan få en skakig resa med tvära kast mellan depp och eufori, med hänsyn till oroshärdar som brexit, handelskonflikt och sämre konjunktur – men får jag gissa står ändå aktier högre vid årsskiftet.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, säger att det har varit en kraftig rotation in i cykliska aktier i Stockholm i veckan.

– I viss mån också från defensiva även om det senare kanske var tydligare förra veckan. Framsteg på handelsfronten och minskad konjunkturoro förklarar, säger Esbjörn Lundevall.

Det har även varit samma mönster i USA, cykliska industrier starkt och defensiva sämre på senare tid, enligt Lundevall.

Han säger att han fortfarande bedömer att värderingarna är överlägset mest attraktiva i många av de mest cykliska bolagen, exempelvis skog och personbilsexponerade bolag medan exempelvis livsmedel och teleoperatörer är relativt dyra.

ANNONS

– Däremot kan det nog behövas lite mer fundamentalt stöd för att de senaste två veckornas återkomst för cykliskt ska fortsätta, exempelvis framsteg i handelsdiskussionerna, säger Esbjörn Lundevall. 

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, konstaterar att för tillfället är riskaptiten tillbaka och världens börser förhållandevis lugna med tanke på att handelskriget fortfarande pågår och tillväxten bromsar in i alla stora regioner, men varnar för ett bakslag:

– Risken finns att lugnet är bedrägligt, och att det kommer en ny korrektion förr eller senare. En utlösande faktor skulle kunna vara svagare rapporter än väntat eller att Fed inte levererar på marknadens förväntningar om fler räntesänkningar. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS