Realtid

Parisfond tar rygg på brexit och OS

Pont de Bondy. Ny tunnelbanestation under uppförande i Stor-Paris. Foto: Silvio d'Ascia Architecture.
Pont de Bondy. Ny tunnelbanestation under uppförande i Stor-Paris. Foto: Silvio d'Ascia Architecture.
Sara Johansson
Uppdaterad: 24 okt. 2019Publicerad: 24 okt. 2019

Den schweiziska banken och fondförvaltaren Mirabaud lanserar en ny fastighetsfond med sikte på det växande Stor-Paris. Man ser stora möjligheter i och med brexit och de olympiska spelen. Avkastningmålet är 14 procent per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 200-åriga schweiziska banken och fondförvaltaren Mirabaud ser möjligheten till exponering mot det franska statligt ledda Grand Paris-projektet, vilket ska transformera Paris-regionen fram till sommar-OS 2024 och därefter. Därför startar man fonden Mirabaud Grand Paris.

Projektet löper över 30 år och har bred politisk backning i Frankrike och en generöst tilltagen budget för att lyfta Stor-Parisregionen. Målet är att finna 30 projekt att investera i genom 20 fastighetsutvecklare under fem år.

Bakgrunden till pitchen för just Stor-Paris är att de flesta europeiska fastighetsmarknader har sett höjda värderingar och en hoptryckning av avkastningen sedan finanskrisen, då avsevärda belopp har flutit in i denna sektor. 

Mirabaud har genom studier av olika europeiska länder och marknader kommit fram till att Paris-regionen har de bästa förutsättningarna. Den drar nytta av de stora infrastrukturinvesteringarna som görs, bland annat med ny spårbunden kollektivtrafik, inför OS 2024, brexit och har dessutom ett fördelaktigt geografiskt läge och generellt ökande efterfrågan på bostäder och kommersiella fastigheter.

Den största delen av Mirabaud Grand Paris avkastning kommer att genereras från de värdeökningar som uppnås via byggande och urban förnyelse avseende både bostäder och kommersiella fastigheter. 

Nordicus som representerar Mirabaud i Norden skriver att det är ”värt att poängtera att fransk fastighetslag de facto sänker risken för byggbolag då överföringen av ägandet sker i steg under byggnadsprocessen. Det är därför ingen överraskning att inte ett enda franskt byggbolag av rang gick i konkurs under finanskrisen”. 

Målet med fonden är att nå en avkastning på minst 14 procent per år netto, med hänsyn tagen till transaktions- och förvaltningskostnader. Det jämfört med en standard-fastighetsfond som i Europa avkastar 2,5-4,0 procent per år. 

  • Fonden har sin första stängning i november 2019 med 100 miljoner euro men det slutliga volymmålet är 500 miljoner euro.
  • Förvaltare av fonden är Renaud Dutreil och Olivier Seux.
  • Investeringshorisonten är 8-10 år.
ANNONS

Fonden erbjuds endast till professionella investerare, med en minsta insättning på 1 miljon euro.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]