Slaget om stjärnorna och framtidens ledarskap. Det var temat för onsdagens välbesökta paneldiskussion på Berns Salonger som arrangerades av Svenskt Ledarskap och Women Executive Search (Wes).
Paneldiskussion om talang på Berns
Morgonen inleddes med frukost och mingel för cirka 200 gäster. När alla sedan hade satt sig bjöds det på ett oväntat men mycket uppskattat liveuppträdande – ett kinesiskt musikstycke framfört av den blinda konsertflöjtisten Wu Jing.
>> Se mingelbilderna från Berns
Därefter drog paneldiskussonen om talang, ledarskap och framtid igång med Lars Strannegård, Handelshögskolan i Stockholm, Katarina Berg, Spotify, Fabian Bengtsson, Siba/Netonnet, Stina Bergfors, United Screens och Kaj Svensson, Svenskt Ledarskap. Moderator var Anna Stenberg, Wes.
Hon inledde med att fråga hur paneldeltagarna ser på kriget om talangerna. Kaj Svensson menade att den stora skillnaden är att förr kunde företag välja talanger, men idag är det tvärtom. Katarina Berg tycker inte att man kan tala om ett krig om talanger. Istället handlar det om att fiska i olika vatten, och att företag måste ställa om till omvänd referenstagning där de arbetssökande ställer krav på arbetsgivaren. Hon fick medhåll av Lars Strannegård som inte heller tycker att krig är rätt ord: "Det handlar om matchning, inte krig".
Stina Bergfors sa flera gånger under diskussionen att hon upplever att det är svårt att hitta de verkliga talangerna som är beredda att jobba hårt och som inte bara vill göra karriär.
Anna Stenberg frågade också bland annat hur paneldeltagarna ser på att 80 procent av alla chefer fortfarande är män. Fabian Bengtsson utbrast att det är en icke-fråga för honom. Han har adrig sett detta som ett problem och undrar hur det kan vara så svårt för andra företag att rekrytera kvinnor till ledande befattningar:"För kvinnor levererar och får saker och ting gjorda".
Katarina Berg höll med och berättade att Spotify jobbar extremt mycket med att vara ett inkluderande företag. Både för att det är politiskt korrekt, men framförallt för att det gynnar innovationen i företaget: "Om alla tänker lika tänker ingen särskilt mycket".
På slutet gavs det tid för några publikfrågor. En man frågade hur alla nyanlända ska inkluderas på arbetsmarknaden. Då berättade Lars Strannegård om ett program (RAMP) som Handels startat för att påskynda integrationen i samhället. Katarina Berg flikade in att de flesta företag har börjat vakna upp och se potentialen bland invandrare: "Detta är en stor damm att fiska i", konstaterade hon.
En annan fråga handlade om de skenande sjukskrivningstalen. Lars Strannegård menade att det kan bero på den svenska ledarstilen som resulterar i att det kan vara svårt att veta vad som krävs för att göra ett bra jobb. "Tydlighet är viktigt", slog han fast.