Svenska konkurser har ökat med 29 procent på ett år. Samtidigt närmar sig deadline då tusentals bolag måste betala sin skatteskuld från pandemiårens anstånd. Var fjärde bolag har inte ens börjat betala – vilket bäddar för en våg av nya konkurser.
Pandemins uppskjutna offer: Tusentals svenska konkurser
Mest läst i kategorin
När coronapandemin slog till mot Sverige och världen riskerade bolagen att gå i konkurs av minskad frisknärvaro, svikande kundunderlag och miljarder i minskad efterfrågan.
Därför fick många bolag skjuta upp sin skatt i flera år för att komma på fötterna efter pandemin.
Missa inte: Hemligheten bakom Nordnets tiodubbling: ”Skin in the game”
Men de över tiotusen svenska bolagen som nu är skyldiga staten enorma skulder i eftersatta skatter kan mycket väl gå i konkurs istället – och tjäna miljarder.
Läs mer: Företagsprofilens ”tråkiga” portfölj: ”Ganska säker”
Ansöker om konkurser istället
”Många inser nog att de kommer inte ur gropen de sitter i, utan blir tvingade att ansöka om konkurs”, säger Karl Stjerna.
Han jobbar på kreditupplysningsföretaget Syna och bevakar skuldsatta bolag till vardags.
Den enorma mängden uppskjutna arbetsgivaravgifter och moms har blivit en rejäl lättnad för många företag.
Så stor lättnad att bolagen kanske förlikats med tanken på att aldrig betala tillbaka skulden, som uppgår till 30 miljarder kronor fördelat på 13 500 bolag.
Skattebetalarna får betala
Nu när ska skulden betalas tillbaka är det lättare att gå i konkurs och bli skuldfri på en gång, istället för att betala av skulden till staten.
Den som får notan är istället skattebetalarna.
”När möjligheten till anstånd infördes så fanns en tro på att ekonomin skulle ta fart igen efter pandemin, men så blev det inte. Då kom istället inflation, elkris och Rysslands krig i Ukraina. Många företag har fortfarande svårt att betala sina skulder”, säger Karl Stjerna.
Det skriver bland annat Tidningen Näringslivet.
Missa inte: Känd fotograf vräks från guldhus Dagens PS
Konkurser istället för skatter
Var fjärde bolag har inte påbörjat sina avbetalningar, och många kommer enligt planen att börja betala av sina skulder först i mars nästa år.
”Trenden är, enligt en rapport från Skatteverket, att andelen företag som betalar sina anstånd minskar över tid och att andelen företag där skulderna överlämnas till Kronofogdemyndigheten för indrivning ökar”, skriver TT.
Under 2024 har hittills 8 213 bolag gått i konkurs under de första 10 månaderna. Det är 29 procent fler än i fjol. Många av de som går i konkurs är bolag som fick anstånd under pandemin.
Läs mer: Generation Z: Snabbfotade och förändringsbenägna