Stjärnarkitekten berättar vilken skönhetssyn som ligger bakom "Sveriges Vackraste Villa".
Pål Ross om jättevillor, Persbrandt och ministern
Mest läst i kategorin
Pål Ross ritar villor med böljande former, ofta i jätteformat, för svenska marknaden. I veckan offentliggjordes att en av hans villor blev vald – av en jury och av svenska folket i en tävling arrangerad av villatidningen Vi i Villa – till Sveriges Vackraste Villa. Byggherren, den jämtländska reklamradioägaren Hans Victor, får en stor badbalja, ett ”spa-bad”, av sponsorn FolkPool.
Realtid.se ringer upp en glad och eftertänksam arkitekt.
Grattis till vinsten! Var det väntat eller oväntat?
– Tack! Hm, vad ska man svara på det? Jag fick reda på att huset var nominerat, och vi har ju hållit tummarna under tävlingens gång.
Pål Ross Äppelvikenbaserade arkitektbyrå Ross Arkitektur & Design omsatte 6,9 miljoner kronor på sex anställda under det räkenskapsår som slutade i april 2009. Jämfört med föregående år var det en minskning på 18 procent.
Tror du vinsten i omröstningen kommer göra att er omsättning ökar?
– Ja, jag har i alla fall goda förväntningar på att det kan göra fler medvetna om att vi finns. Men vi gör medvetet bara tio projekt om året, och även under lågkonjunktur har vi haft fulla orderböcker.
Så ni har nått ert kapacitetstak nu?
– Nja, vi har utvecklat en sorts limited edition. Vi kallar det för ”litografier”; jag kommer ju från en konstnärsfamilj. Det innebär numrerade upplagor om tolv exemplar av varje hus, där vi garanterar att inte sälja till någon annan inom en mils avstånd. Det är vad vi hoppas ska kunna ta emot den ökade efterfrågan som de här objekten förtjänar.
Ross förklarar varför han tycker att hans hus förtjänar ökad efterfrågan:
– Prisskillnaden gentemot andra hus är mycket mindre än kvalitetsskillnaden.
Hur då?
– Nu har jag ju vunnit på utseendet, men kvaliteten har aldrig varit ifrågasatt; det går inte att bygga villor med högre kvalitet än vi gör. Vi gjuter husen på plats med en teknik som vi var först med att bygga hela hus med, vi började med den för 12 år sedan.
Pål Ross förklarar: husen är gjutna av betong i ”expanderad polystyrenblock” (samma material som kött och fisk är förpackat i när det ligger i livsmedelsbutikernas kyldiskar). Dessa block fungerar som formar vid gjutningen och som isolering efter gjutningen. Det blir enligt honom bättre än traditionella material, och tekniken är något som andra byggare övergår mer och mer till:
– Isoleringen är oöverträffbar, eftersom det blir helt utan köldbryggor så här.
Köldbryggor, förklarar Ross, är till exempel där träreglar ligger mellan partier av glasfiberull i traditionellt isolerade hus: där träregeln sitter finns mindre isolering, därav benämningen.
Om vi återgår till estetiken: vad är viktigast som du ser det när det gäller att åstadkomma ett vackert hus?
– Det viktigaste är att det blir ett ställe där det är lätt att vara lycklig för dem som ska leva där. Jag vill att projekten ska förädla platsen där de byggs: naturen är alltid vacker, hus är inte alltid det. Många gånger byggs hus som inte tar hänsyn till platsen där de byggs.
Han fortsätter:
– Man kan gå runt i naturen och se vilka formationer som helst, konstiga raviner och annat – men det är aldrig fult. Hittar man något fult ute i skogen är det säkert gjort av människor, såsom en elcentral.
– Så att rita vackra hus handlar om att hitta en samklang med naturen.
Har du någon favoritbyggnad i Stockholm?
Pål Ross tänker efter en stund.
Asplunds stadsbibliotek kanske? Det brukar många nämna.
– Ja, det är absolut en favorit, och även hans skogskyrkogård. Ett annat hus jag tycker otroligt mycket om är Vasamuseet, det blir jag glad av varje gång jag ser.
Hur många villor har du ritat?
– 170 ungefär. Vi är nog den första byrån i Sverige med avsikten att huvudsakligen rita villor. Vi startade 1996, och då ansågs det inte finnas någon marknad för sådana aktörer: den menade man att prefabhusfabrikanterna hade tagit hand om. Men vi har lyckats bevisa motsatsen och kunnat växa, och numera har vi sju anställda inklusive mig själv.
Den regelbundna takten på tio villor per år innebär att byrån ritar en del på spekulation.
– Jag har startat ett nytt projekteringsbolag tillsammans med den första kunden som beställde en tusenkvadratmetersvilla, Mathias Mjörnefeldt. Men till historien hör att den inte blev byggd: innan
den byggdes blev han kär i en kvinna som inte ville bo på Lidingö.
En känd stor villa som existerar i verkligheten är den som musikproducenten Anders Bagge har på Ekerö. Pål Ross har varit involverad, även om huset inte är något han ritat helt och hållet:
– Han köpte en befintlig byggnad på Ekerö som hade byggts i omgångar. Det bestod av tre epoker, och jag anlitades för att skapa en helhet av det.
– Så det är inte vad marknaden kallar ett ”Ross-hus”.
En jättevilla i vardande är ritad åt bilhandlaren Torbjörn von Braun som driver Lamborghini-importören Von Braun Sportscars. Villan ska ligga i Marks kommun på västgötska landsbygden och bli 720 kvadratmeter stor. I närheten av jättevillan har Ross även projekterat sex ytterligare villor i olika utföranden – samtliga av Ross-typ.
En och annan kanske tänker på antroposofbyn i Järna, där husen också har rundade och annorlunda former – och mycket riktigt, Ross är influerad av antroposofernas och dess arkitekt Erik Asmussens tankar. Liksom av legender som Frank Lloyd Wright, Frank Gehry och Ralph Erskine.
En av de många kända personer som anlitat Ross är handelsminister Ewa Björling (M), som tillsammans med sin familj bor i ett jättelikt suterränghus på Ekerö, ”Villa Omega”. Huset var föremål för medias intresse för några år sedan eftersom man gjorde avsteg från planen genom att inte fylla igen efter att ha byggt suterrängvåningen. Expressenrubriken i september 2007 löd ”Ministerns svartbygge”, och en konflikt mellan den moderate ordföranden i Ekerös byggnadsnämnd och handelsministern skildrades ingående.
Nu är det dock åtgärdat: jordmassor har fyllts upp utmed handelsministerns husvägg.
Var det ditt förslag att göra avsteg från planen?
– Nej, det är det aldrig såklart, däremot är det min specialitet att utnyttja planbestämmelserna fullt ut.
På fråga om det i stället var handelsministern själv som bröt mot reglerna förklarar Ross händelseförloppet: man grävde ut för att bygga suterrängvåningen, men upptäckte inför igenfyllandet att det var bättre om man lät bli. Vilket man alltså fick byggnadsnämnden på sig för.
En annan Rossvilla som rönt uppmärksamhet och kallats för svartbygge är Mikael Persbrandts hus på Ingarö. Planen tillåter en 60- och en 40-kvadratmetersbyggnad på sjötomten, vilket Pål Ross ritade med det minimalt tillåtna mellanrummet, tre meter.
– Den som gjort planen hade ju tänkt sig en liten stuga och så ett garage, men Mikael Persbrandt behövde ju en bostad. Så jag lät 40-kvadratmetersbyggnaden bli ett runt vardagsrum, med en takterrass ovanpå.
Huset byggdes 2001, och blev tack vare mellanbyggnaden en villa på 110 kvadratmeter.
– Sedan spände vi upp ett skärmtak mellan byggnaderna så att man skulle kunna gå där utan att bli nedregnad. Och så tillkom glaspartier, men sedan blev det väl lite väl fast byggt jämfört med intentionen. Och så kommer kanske någon ”vän av ordning” som tyckte det var för jävligt.
I oktober 2009 revs mellanbyggnaden.
Desto roligare tycker Pål Ross att historien med villan i Östersund är.
– Det är jätteroligt att det har vunnit, det är en underbar familj. De förtjänar huset och jag hoppas att de lever lyckliga med villan i alla sina dagar!
Har du några avslutande kommentarer?
– Ja, det skulle i så fall vara att den raka formen inte är svaret på alla behov. Det är inget fel i den raka linjen, jag använder ju raka linjer också – men den är inte alltid den ultimata lösningen på alla problem, och man behöver inte nödvändigtvis betrakta mina former som avsteg från det normala bara för att rätvinkliga hus är vanligare.
– Naturen är faktiskt aldrig rätvinklig. Jag tror inte heller att människors själar är det, avslutar Pål Ross.
Se ett axplock av Pål Ross villor, inklusive vinnarvillan, här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.