I dagsläget fajtas Allra med Pensionsmyndigheten i tre samtidigt pågående domstolsprocesser. Torsdagen den 6 april denna vecka ger det första reella domstolsutslaget effekt. Då kommer över 8 000 fondsparare kliva av sina innehav, vilket leder till att Allra tappar över 1 miljard kronor på en dag.
På torsdag tappar Allra 1 miljard
Mest läst i kategorin
På torsdag kommer Allras fondsparare för första gången sedan bolagets ledande företrädare polisanmäldes få möjlighet att sälja av sin fondinnehav. Det kommer ge direkt och märkbar effekt, berättar Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson Hagberg.
Den 14 februari i år utfärdade Pensionsmyndigheten ett köpstopp för sparare i PPM-systemet riktat mot Allras fyra fonder. Därmed kunde spararna inte längre placera sina pensionspengar hos det skandalomsusade bolaget.
16 mars höll Pensionsmyndigheten en presskonferens där myndighetens högsta ledning i form av generaldirektören och chefsjuristen berättade att de beslutat polisanmälda fem företrädare för bolaget. Samtidigt tog de beslut om att avregistrera de fyra fonderna från myndighetens handelsplats för PPM-fonder, Fondtorget. Det tredje beslutet som hade fattats var att innehaven i fonderna skulle tvångsförsäljas.
Detta startade en kanonad av överklaganden och rättsprocesser i tingsrätten, förvaltningsdomstolen (avvisat, Allra har överklagat till kammarrätten) och hos Konkurrensverket (avvisat, Allra har överklagat till Marknadsdomstolen), samt tillhörande rättsliga överinstanser där underrätternas beslut överklagats av båda parterna, beroende på utfall.
En av effekterna av dessa rättsprocesser blev att den säljorder på Allras totala fondtillgångar som lagts in i Fondtorgets säljsystem, av Pensionsmyndigheten själv, temporärt frystes. Därmed kunde inte beslutet om tvångsförsäljning av de tre fondernas innehav, som därefter skulle överföras till sjunde AP-fondens så kallade soffliggarfond Såfan (Statens årskullsförvaltningsalternativ), genomföras utan blev istället vilande i väntan på domstolsprövningarna.
Processerna fortgår fortfarande. Men på torsdag denna vecka, den 6 april, kommer saker och ting börja röra på sig, om inget avgörande domstolsbeslut meddelas innan dess.
Den 6 april var för övrigt också det datum då Allra hade slutlikvid på den först utsatta tvångsförsäljningen, beslutad av myndigheten. Men detta datum är på grund av kammarrättens delvisa inibitionsbeslut i en av de pågående rättsprocesserna överspelat i den bemärkelsen.
6 april har den massiva säljorder som Pensionsmyndigheten själv lade in i Fondtorgets säljsystem kunnat tas bort ur systemet, vilket myndigheten beslutat göra efter att Kammarrätten i Stockholm fattat beslut om inhibition av avregistrering av Allras fonder från Fondtorget.
– Då kommer de enskilda säljorder som sparare på eget initiativ lagt in i systemet kunna genomföras, under förutsättning att Allra också öppnar sina fonder igen, vilket de lovat att göra, säger Jimmy Larsson Hagberg.
Att det dröjer ända tills dess beror på tekniska detaljer i Fondtorgets IT-system. Det går helt enkelt inte att plocka bort myndighetens stora säljorder på hela fondinnehavet fortare än så, enligt Jimmy Larsson Hagberg.
På torsdag går det också att summera de finansiella effekterna för Allras fonder. I ett första svep kommer över 8 000 sparare då att sälja fondandelar motsvarande ett värde på över en miljard kronor.
Efter den 14 februari, då Pensionsmyndigheten utfärdade ett köpstopp men inte ett säljstopp och innan rättsprocesserna frös fonderna helt, sålde cirka 25 000 sparare fondandelar värda 3,5 miljarder kronor.
Totalt har, sedan turbulensen i Allra startade, bolagets kundstock minskat med över 30 000 PPM-sparare från 127 000 till 95 000 sparare, enligt siffror som Jimmy Larsson Hagberg plockat fram åt Realtid. De tre fondernas totala innehav har som en effekt av detta minskat från cirka 19 miljarder till 15 miljarder kronor, eller mer exakt 4,5 miljarder kronor.
– Vartannat samtal till vår kundtjänst handlar för närvarande om Allra, säger Jimmy Larsson Hagberg.
Han påpekar också att myndigheten har skickat ut två olika men i princip likalydande brev till Allras samtliga PPM-sparare med budskapet att de inte behöver göra något själva som individuella sparare, då myndigheten tar hand om allt det praktiska arbetet och tillser att spararna tillgångar säljs av och förs över till Såfan hos sjunde AP-fonden. Väl där kan spararna genom ett nytt aktivt beslut placera dem i vilken PPM-fond de vill.
Men trots detta besked har alltså 8 000 sparare valt att lägga egna säljorder på innehavet.
Den faktor som förklarar att Allras ledning valt att med alla till buds stående juridiska medel kämpa mot beslutet att avregistrera de fyra fonderna och tvångsförsälja innehaven i dessa är att detta beslut är irreversibelt, den dag det väl exekveras. Det betyder alltså att även om påföljande rättsprocesser och utredningar skulle ge Allra helt eller delvis rätt kan inte försäljningarna reverseras och innehaven i Allras fonder återställas.
Allras beslut att överklaga har dock väckt stor irritation hos Pensionsmyndigheten.
– Om pengar av någon anledning försvinner från fonderna under tiden som det här fortgår så är det spararna själva som står för risken, påpekar Jimmy Larsson Hagberg.
Den dag en eventuell tvångsförsäljning genomförs är således Allras tid som PPM-bolag över för gott. Dels kan inte fonderna återställas, dels kommer sannolikt det förtroendetapp som drabbat bolaget i spararnas ögon vara omöjligt att återställa. Kapitalförvaltning är som bekant till syvende och sist en förtroendebransch.