Realtid

Översyn av Riksrevisionen på gång

Realtid.se
Uppdaterad: 26 juli 2016Publicerad: 26 juli 2016

Efter att Dagens Nyheter upptäckt allvarliga brister hos Riksrevisionen ses styrningen över.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Tidningen Dagens Nyheter har sedan en tid tillbaka granskat myndigheten Riksrevisionen och upptäckt allvarliga brister i riksrevisorernas agerande.

"I augusti 2015 startade ett stort förändringsarbete vid Riksrevisionen för att myndigheten bättre ska kunna möta den inriktning av effektivitetsrevisionen som finns i lagen om revision av statlig verksamhet ", skriver myndigheten i ett pressmeddelande 10 juli i år.

En organisationsförändring genomfördes vilket ledde till rekrytering av chefer och annan personal. Förändringsarbetet omfattade effektivitetsrevisionen och myndighetens verksamhetsstöd.  

DN:s rapportering har bland annat handlat om myndighetens interna arbete och förfarandet vid rekryteringar och bland annat avslöjandet att riksrevisorn Susanne Ackum anställt tidigare medarbetare i regeringskansliet och rundat den ordinarie rekryteringsprocessen. Granskningen ledde till att en av de tre riksrevisorerna, Susanne Ackum, avgick i början av juli.

"Riksrevisionen har beslutat om en extern utredning där professorn i konstitutionell rätt Hans-Gunnar Axberger fått uppdraget att utreda om det har funnits några formella fel och brister i hanteringen och ledningen av det förändringsarbete som genomförts vid  Riksrevisionen det senaste året. Uppdraget ska rapporteras till riksrevisor Margareta Åberg senast den 31 oktober 2016", enligt ett pressmeddelande från Riksrevisionen.

Utöver det vill konstitutionsutskottet träffa riksrevisorerna i början av hösten.

Nu kan även själva styrningen av Riksrevisionen förändras, uppger DN.

– DN:s granskning blottlägger allvarliga brister i riksrevisorernas agerande, men den belyser faktiskt också brister när det gäller riksdagens insyn och ansvar för verksamheten. Det är naturligtvis allvarliga felaktigheter som skadat Riksrevisionens legitimitet och förtroende, säger Tomas Eneroth, grupp­ledare för Socialdemokraterna i riks­dagen, till DN.

ANNONS

Tomas Eneroth menar att det behövs en bred översyn av Riksrevisionens uppdrag och tillsyn.

– I syfte att säkerställa både oberoende och transparens men också möjlighet till ansvarsutkrävande och kontroll, säger Tomas Eneroth till DN.

Myndigheten med 350 anställda leds av de tre riksrevisorerna; Margareta Åberg, Ulf Bengtsson och Susanne Ackum som avgått. Det tredelade ledarskapet är en modell som Tomas Eneroth och Socialdemokraterna i riksdagen ser som problematiskt.

– När till exempel ansvarig riksrevisor inledningsvis avböjer att kommentera till medier, mitt i en förtroendekris, så skapar det stora bekymmer. I en normal verksamhet hade man ju då haft en styrelse som hade kunnat agera, men just när det gäller Riksrevisionen så har vi ett parlamentariskt råd och de har inte mandat att tala för verksamheten, säger Tomas Eneroth, till DN.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS