544 var villiga att gå in i Fundedbyme. Men bara 230 gjorde slag i saken. Ändå har Crowdfunding-bolaget redan nått sitt mål och förlänger rundan med ytterligare 25 dagar.
Över hälften av investerarna drog sig ur
Mest läst i kategorin
I januari flaggade Fundedbyme för att det skulle inleda en crowdfunding-runda åt sig självt.
Realtid.se har tidigare berättat att 544 personer visade intresse för att investera i bolaget via dess egna crowdfunding-portal.
Därefter satte Fundedbyme en egen värdering på 174 miljoner kronor i förhandsinformationen, enligt Breakit, och i april startade rundan.
Stort förhandsintresse
Hittills har 230 personer gått in med pengar, rapporterar sajten. Realtid.se kan också berätta att 150 av dem är nya investerare. Därmed har bolaget 693 delägare i dagsläget.
Normalt räknar bolaget med att cirka 5-10 procent av de som på förhand visat intresse hoppar av. Den här gången drog mer än häften sig ur.
Å andra sidan var investeringarna större än vanligt och Fundedbyme har redan lyckatas ta in 7,5 miljoner kronor och därmed nått sitt uppsatta mål.
– Man vet aldrig hur det blir när man öppnar. Men förhandsintresset var stort och vi känner också att marknaden börjar mogna nu efter fem års tid, säger Daniel Daboczy.
Ja till överteckning
Han tillägger att Fundedbyme valt att tillåta överteckning och förlänger rundan med ytterligare 25 dagar. Pengarna som tas in ska återinvesteras i bolaget för att gynna tillväxten.
Det övergripande målet är att öka intjäningen och vända till vinst. Men sett till förra årets illröda siffror ser det målet ganska avlägset ut.
Som Realtid.se tidigare berättat redovisade Fundedbyme ett rörelseresultatet på -14 miljoner för helåret 2015, medan nettoomsättningen bara uppgick till 2 miljoner kronor. Och enligt rapporten finns det en "signifikant risk" för "framtida likviditetsproblem".
Daniel Daboczy räknar inte heller med svarta siffror för helåret 2017, men hoppas gå plus under en kortare period nästa år. Han pekar på att bolaget till exempel i maj ökade sin fakturering med 60 procent, jämfört med motsvarande månad 2015.
Öppnat kontor i Malaysia
Daboczy lyfter också fram att man förra veckan öppnade ett nytt kontor i Malaysia och en lokal crowdfunding-sajt i landet, vilket Realtid.se rapporterade om i onsdags. Malaysiska finansmyndigheten godkände sajten efter en tio månader lång rigorös granskning.
Via portalen kan sydostasiatiska investerare gå in i malaysiska bolag. Daniel Daboczy är förhoppningsfull och betonar att första crowdfunding-rundan avslutades efter 36 timmar på den nya plattformen
– För oss är Asien lika viktigt som Nordeuropa. Vi upplever att det finns ett stort intresse för Asien bland svenska investerare och vice versa. Det görs allt fler asiatiska investeringar i europeiska bolag. Framför allt nu när fastighetsmarknaden i Sydostasien pyser, säger han.
Hoppas på ny lag
Fundedbyme har sedan tidigare även ett representationskontor i Singapore och hoppas att finansmyndigheten där inom kort ska införa en ny lag som gör det möjligt för privatpersoner att göra ägarbaserade crowdfunding-investeringar. I dagsläget är det bara tillåtet för professionella investerare.
Han upplever också att det är lättjobbat i Sydostasien.
– Den nordeuropeiska och asiatiska kulturerna är ganska snarlika. Vi kommunicerar på samma sätt, är ganska ödmjuka och blyga och inte amerikanskt aggressiva.
Ska bli börsredo
Som Realtid.se tidigare berättat är målet också att göra Fundedbyme redo för en börsintroduktion under nästa år.
– Vi har sagt tydligt att vi siktar på en exit för våra delägare, men att det är delägarna och marknaden som ska avgöra när det sker. Och först måste vi se till att vi har en riktigt tydlig produkt.
Nyligen tog exempelvis plattformen bort möjligheten att göra donationer för att enbart satsa på ägarbaserad crowdfunding.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.