Oväntat vd-skifte på Aspia, Folksam investerar 70 miljoner euro i EQT-fond och Bisnode ett av Sveriges mest välskötta bolag. Det är några av rubrikerna denna fredagsmorgon.
Oväntat vd-skifte på Aspia
Mest läst i kategorin
Oväntat vd-skifte på Aspia
Sveriges största redovisningsbyrå Aspia byter oväntat vd. Enligt Revisionsvärldens källor har styrelsen entledigat Magnus Eriksson med omedelbar verkan. Ordföranden Jan Frykhammar tar över rodret, i vad som ser ut att vara en nödlösning i väntan på att en ordinarie vd kan tillsättas.
Personalen informerades under torsdagen och vd-skiftet tycks ha skett mycket hastigt. På torsdagskvällen var inget kommunicerat externt, förutom att ordföranden Jan Frykhammar ersatt Magnus Eriksson som vd på webbplatsen. Frykhammar är konsult och styrelseproffs i högsta divisionen. Han gjorde lång karriär inom Ericssonkoncernen och var bland annat finansdirektör under flera år.
Magnus Eriksson byggde framgångsrikt upp PwC Business Services som i juli i fjol såldes till riskkapitalbolaget IK Investment Partners för 1,6 miljarder kronor och fick namnet Aspia. Eriksson slutar alltså efter mindre än nio månader med IK som huvudägare. Under den tiden lyckades han genomföra flera förvärv, bland annat Skeppsbron Skatt.
Folksam investerar 70 miljoner euro i EQT-fond
Folksamgruppen investerar 70 miljoner euro — motsvarande 737 miljoner kronor — i EQT:s fjärde infrastrukturfond. Av investeringen på står Folksam Liv för 32 miljoner euro och KPA Pension för 38 miljoner euro.
Folksamgruppen fanns med som investerare även i EQT:s två första infrastrukturfonder.
Enligt Folksam bidrar den nya investeringen i den fjärde infrastrukturfonden till den fortsatta diversifieringen av placeringsportföljerna genom ökad exponering mot infrastruktursektorn.
Satsningen är också ytterligare ett steg i strategin att investera i tillgångar som ger god riskspridning med en hög riskjusterad avkastning samt låg korrelation med aktiemarknaden.
Totalt tar EQT:s infrastrukturfond in 9 miljarder euro. Den tidigare motsvarande fonden, EQT Infrastructure III, tog in 4 miljarder euro.
Hittills har två investeringar genomförts i EQT Infrastructure IV; en i ett företag i Frankrike med fokus på vatten och avlopp och en i ett företag i USA som är specialiserat på underhåll inom telekom.
Bisnode utsett till ett av Sveriges bäst skötta företag
Bisnode har fått utmärkelsen 2019 Sweden’s Best Managed Companies, som delas ut av Deloitte i samarbete med Nasdaq. Kvalitetsutmärkelsen baseras på kriterier som bedömer Bisnodes strategiska inriktning, företagets operationella kapacitet, företagskulturen samt den ekonomiska utvecklingen.
– På kort tid har vi gått från att vara flera bolag med olika kulturer och strategier till att bli ett Bisnode med en gemensam strategisk agenda och tydliga processer. Vår vision är tydlig: Vi ska vara Europaledande inom smart data och analys. Att vi nu uppmärksammas som ett av Sveriges bäst skötta företag är förstås ett fint kvitto på att vi är på rätt väg, säger Magnus Silfverberg, koncernchef för Bisnode.
Programmet ”Best Managed Companies” grundades av Deloitte i Kanada 1993 och har sedan dess etablerats över 20 länder runt om i världen. Sweden’s Best Managed Companies lanserades under 2018 av Deloitte i samarbete med Nasdaq och i år delas utmärkelsen ut för första gången. 20 företag har deltagit i ansökningsprocessen och en oberoende jury har valt ut de 12 företag som uppfyller alla kvalitetskrav.
Senaten avvisar Trumps nödläge
Den amerikanska senaten röstade på torsdagen nej till president Donald Trumps deklaration av nationellt nödläge för att finansiera murbygget mellan USA och Mexiko. Det rapporterar Bloomberg News.
Donald Trump kommer nu att lägga ett veto mot åtgärden.
Kina sänker momsen för tillverkningsindustrin
Kina kommer att sänka momsen för tillverkningsindustrin och andra sektorer från och med den 1 april, och avgifter för socialförsäkringar kommer att börja sänkas från och med den 1 maj.
Det sade Kinas premiärminister Li Keqiang vid en presskonferens på fredagen.
Han sade att sänkningar av skatter och avgifter fortsatt är nyckelåtgärder för att hantera nedåttrycket mot landets ekonomi.
Premiärministern sade vidare att Kina kan använda reservkrav och räntor för att stödja den ekonomiska tillväxten, och han utlovade ansträngningar för att förhindra en hårdare inbromsning i ekonomin.