Skattesmäll hotar bostadsköpare – fria månader är inte gratis. Nasdaq kliver av Istanbulbörsen. Räntehöjning i USA och så ska en ny arbetsgrupp skapa rättvisare skattemål i domstolarna. Läs senaste nytt i morgoneditionen.
Oväntad skattesmäll hotar bostadsköpare
Skattesmäll hotar bostadsköpare – fria månader inte gratis
Skatter Just nu erbjuder många byggbolag ”avgiftsfria månader” till köpare i nyproduktionen. Men karamellen har en sur eftersmak – det tillkommer skatt på rabatten, skriver SvD.
Kampanjerna för nyproduktion lockar just nu köpare att bo ”avgiftsfritt” i nya bostadsrättsföreningar. Ett exempel är Ikano Bostad som bjuder på 30 månader utan avgift. Men vad som hittills inte framkommit i kampanjerna är att värdet av de avgiftsfria månaderna kommer att beskattas. Skatteverket bekräftar för SvD att 22 procent blir skatt. Nästan en fjärdedel av avgiftsfrihetens totala värde försvinner därmed.
Väntad räntehöjning i USA
Bank Under onsdagskvällen svensk tid meddelade den amerikanska centralbanken Fed att man höjer räntan med 25 punkter till intervaller 2,0-2,25 procent. Vid den efterföljande presskonferensen sade Fed-chefen Jerome Powell att onsdagens räntehöjning reflekterar en stark ekonomi.
Regeringsbildningen
Politik Idag torsdag inleds talmansrundorna i riksdagen. Då träffar den nyvalda talmannen Andreas Norlén riksdagspartiernas ledare och för inledande samtal med dem om hur en ny regering kan formeras och se ut. Klockan tio påbörjas samtalen med en träff med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och sedan följer partierna i storleksordning under dagen fram till sista mötet med Miljöpartiet vid halv fem.
– Jag kommer förstås be dem att ge sin bild av det politiska läget och därefter hoppas jag att det blir ett samtal kring regeringsfrågan, regeringsbildningen och den politiska framtiden, säger Andreas Norlén till Sveriges Radio.
Tjänstemän uttrycker oro för ny regering – kritiseras
Politik 261 opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet uttrycker i ett brev till förvaltningschefen oro inför den kommande regeringsbildningen. Det skriver Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, som båda tagit del av innehållet. Först med att rapportera om uppropet var sajten Ledarsidorna.se.
I brevet uttrycker tjänstemän från flera departement en oro över hur en ny regering – och främst inflytande från Sverigedemokraterna – skulle kunna påverka ”värdegrund och policy inom mångfald och icke-diskriminering”. Uppropet har mötts av kritik från flera håll. ”Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot en alliansregering”, skriver den tidigare Moderatledaren Carl Bildt på Twitter och i en längre kommentar på sin blogg.
Ryanair ställer 500 flyg på fredag
Resor Ryanair ställer in 500 flygningar i Europa på fredag på grund av strejk. Flygbolaget säger att det påverkar sex procent av deras verksamhet i Belgien, Italien, Nederländerna, Portugal och Spanien, skriver TT.
Nasdaq har klivit av ägandet i Istanbulbörsen
Börs Börsoperatören Nasdaq har inte längre något ägande i Istanbulbörsen i Turkiet. Det framgår av uppgifter på Borsa Istanbuls hemsida, skriver Reuters. Samtidigt framgår att Turkiets förmögenhetsfond ökat sitt ägande från 73,59 till 80,59 procent, en ökning som motsvarar den post om 7 procent som Nasdaq tidigare hade.
Nasdaq köpte initialt 5 procent i den turkiska börsen 2013 och ökade senare till 7 procent. Enligt uppgifter till Reuters hade Nasdaq en option om att sälja innehavet vilket nu alltså kan ha skett, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.
630 Finansjobb har flyttats på grund av Brexit
Brexit Inte fler än 630 jobb i finansbranschen har flyttat från Storbritannien eller skapats på andra platser på grund av Brexit, visar en Reuters-enkät. Siffran är betydligt lägre än bankerna spått tidigare. Men den siffran kan komma att närapå tiodubblas vid en hård brexit, skriver nyhetsbyrån.
Bankdebut på börsen
Bank Under torsdagen debuterade investmentbanken China Renaissance på Hongkongbörsen. Det blev däremot ingen lyckad debut jämfört med erbjudandet, aktien föll runt 15 procent i den inledande handeln. ”Det är okej, du vet, vi spelar ett långt spel”, sade bolagets grundare och ordförande Fan Bao till CNBC med anledning av bolagets svaga debut, skriver Di.
Förbered dig på att jobba längre
Pensioner Dagens 35-åringar bör ställa in sig på att jobba till 70, i alla fall om de vill ha en pension som motsvarar 70–80 procent av slutlönen. Det skriver Pensionsmyndigheten i sitt förslag till regeringen om hur den så kallade riktåldern för pension ska beräknas. Bakgrunden till regeringsuppdraget är att pensionsåldern behöver anpassas till den förväntade livslängden.
– Vi lever längre vilket innebär att pensionen ska fördelas på fler år än tidigare, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Långa köer kostar 16 miljarder per år
Betalningar 16,4 miljarder kronor per år omplaceras mellan företagen i den nordiska detaljhandeln på grund av köer, visar en undersökning från det holländska betalbolaget Adyen. Det skriver Fri Köpenskap. När det gäller snabba betalningar är det 7-Eleven och Pressbyrån som är bäst i klassen.
– För oss är tiden allt. Vi ligger i lägen med hög konkurrens och om 3 till 4 personer står i kön så vänder kunderna och går till en annan butik, säger Magnus Carlsson, vd på Reitan Convenience som driver 7-Eleven och Pressbyrån, till Fri Köpenskap.
Utbildningarna som smäller högst hos arbetsgivare
Karriär Den som vill öka sina chanser att hitta ett attraktivt jobb efter examen bör överväga att studera vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Den är nämligen en av 500 skolor i världen som har högst förtroende hos arbetsgivare, enligt en undersökning från Quacquarelli Symonds, skriver Di.
KTH ligger på 76 plats i listan. Ska du imponera mest av allt på arbetsgivaren ska du gå på ett amerikanskt universitet: Massachusetts Institute of Technology, MIT, Stanford University, University of California och Harvard toppar listan.
Så ska företagen vinna i partiska domstolar
Skattemål Svenska advokater har lågt förtroende för förvaltningsdomstolarna. Ett problem är partiska domstolar och att processer i skattemål ofta kantrar till Skatteverkets fördel, vittnar flera advokater. Därför tillsätts en särskild grupp som ska höja förtroendet för förvaltningsdomstolarna och sätta stopp för Skatteverkets metoder, skriver fPlus.
Advokater i Sverige har lågt förtroende för förvaltningsdomstolarna inom skatteområdet. Det visar en demoskopundersökning beställd av Rättvis skatteprocess som presenterades strax innan sommaren. 61 procent av advokaterna som processar i skattemål anser att förvaltningsdomstolarna är partiska.
– Större delen av de som processar i skattemål har svarat på undersökningen, så jag tror att vi kan vara trygga med att resultaten är representativa, säger Sven-Åke Bergkvist, Mannheimer Swartling, till fPlus.
Han ingår nu i en nytillsatt arbetsgrupp som ska ta tag i problemet. Arbetsgruppen består av advokater samt chefer från Skatteverket och berörda personer inom domstolsväsendet. Enligt Sven-Åke Bergkvist finns det en hel del att sätta tänderna i. Inte minst upplever han att domstolarna beter sig annorlunda i skattemål än i brottmål och civilmål.
– Till viss del måste det vara så, men det kan ju inte vara så att processer i skattemål ofta kantrar till skattemyndighetens fördel som i dag, säger han.
Målet med arbetsgruppen är framför allt att förbättra strukturen för skatteprocessen och göra så att förvaltningsdomstolarna fokuserar på det väsentliga i skattemålen, och inte en massa kringsaker som inte är viktiga i målen. Nu är målet att ta fram en handbok för hur förvaltningsdomstolarna ska driva processer, hur de ska motivera beslut och vad som kan förväntas av parterna i målet.
Sämre än väntat från H&M
Börs Klädjätten H&M levererar en svagare rapport än väntat för tredje kvartalet på torsdagsmorgonen, men försäljningen på nätet ökar ordentligt. Rörelseresultatet landade på 3 976 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, juni-augusti. Väntat var 4 186 miljoner kronor, enligt SME Direkt.