Öresund har minskat sitt ägande i Svolder från 18 procent av kapitalet till 9,97 procent sedan årsskiftet.
Öresund fortsätter minska innehavet i Svolder
Mest läst i kategorin
Mats Qvibergs investmentbolag Öresund fortsätter att avyttra aktier i Svolder. I dag flaggar bolaget för att man i går sålde 62 741 B-aktier, vilket betyder att Öresund därefter äger 2 552 300 B-aktier motsvarande 9,97 procent av kapitalet och 6,93 procent av rösterna i Svolder.
Under 2018 var Svolder ett av de innehav som Öresund valde att öka sitt ägande i, motsvarande 69 miljoner kronor investerade Öresund i Svolder under året, enligt årsrapporten för 2018.
Vid årsskiftet ägde Öresund 4 600 000 aktier i Svolder, motsvarande 12,5 procent av rösterna och 18 procent av kapitalet. Marknadsvärdet på innehavet var då 397 miljoner kronor. Svolder utgjorde då 6,7 procent av Öresunds portfölj.
Under första kvartalet 2019 hade Svolder en positiv påverkan på Öresunds substansvärde. Marknadsvärdet på innehavet ökade till 498 miljoner kronor.
Även delårsrapporten för första halvåret 2019 visade att Svolder hade en positiv påverkan på substansvärdet. Ägarandelen i Svolder hade minskat till 16,8 procent men marknadsvärdet hade ökat till 540 miljoner kronor. Svolder utgjorde nu 9,3 procent av Öresunds portfölj, vilket innebar det tredje största innehavet.
När substansvärdet i Öresund rapporterades för slutet av juli framgår det att Öresund har minskat innehavet i Svolder till drygt 4 miljoner aktier, motsvarande ett marknadsvärde om cirka 500 miljoner kronor. Svolder utgjorde då 8,5 procent av Öresunds portfölj.
Månaden efter har Öresund minskat antalet aktier i Svolder till 3,75 miljoner till ett marknadsvärde om 411 miljoner kronor. Svolder utgör därmed 7,1 procent av portföljens innehav.
Öresunds vd Nicklas Paulsson har tidigare i höst förklarat avyttringen i Svolder:
– Det är egentligen inte konstigare än så att vi har varit största ägaren kapitalmässigt men inte röstmässigt i bolaget och den har gått väldigt starkt. Vi har därför tyckt att vi har haft lite för stor vikt i portföljen och har därför avyttrat lite grand och klev ner under 15 procent av kapitalet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.