Oreglerade aktiehandelsplattformar – MTF:er – har gått från att vara en marknad för nöjesinvesteringar till ett segment som även institutionella investerare vänder sig till. "Förståelsen för MTF-marknaden har ökat", säger Nasdaqs noteringsansvarige Håkan Sjögren.
Oreglerad aktiehandel på väg in i finrummet
Mest läst i kategorin
Det har gått nästan tio år sedan det så kallade MiFID-direktivet infördes i Sverige, och en hel del har hänt med marknaden för oreglerade plattformar för aktie- och derivathandel sedan dess.
EU-direktivet, vars syfte i grova drag var att harmonisera lagstiftningen för handel med finansiella instrument på unionens inre marknad, innebar att Aktietorget samt Nasdaqs och NGM:s respektive alternativlistor blev så kallade MTF:er – multilateral trading facilities.
Då kraven för att noteras på en MTF är lägre än på en formell börs – eftersom MTF-plattformarna får sätta sina egna krav – har MTF-segmentet länge haft ett rykte av att vara en handelsplats för mindre seriösa bolag, en "cowboymarknad" om man så vill.
Aktietorget filar på ryktet
För Aktietorget, den aktör i segmentet som historiskt sett har haft störst problem med sitt rykte, har detta varit en konkurrensnackdel som man har jobbat aktivt för att göra sig av med.
Bolagets vd, Peter Gönczi, har sedan han tillträdde som vd 2011 lagt stort fokus på att förbättra ryktet.
– Det har varit mitt huvudfokus som vd, vilket är fullt rimligt eftersom det är förtroende som får marknadsplatser att fungera, sa han i en intervju med Realtid.se i maj i år.
Det hårda arbetet med att förbättra ryktet tycks ha gett resultat. I slutet av maj fick Aktietorget nya ägare då bland annat familjen Salén gick in i bolaget.
En av anledningarna till deras investering var just att man upplevde att Aktietorget hade lyckats fila bort sitt dåliga rykte och bygga upp ett förtroende hos marknaden.
Alla är dock inte odelat positiva till Aktietorgets resa. Albin Rännar, tidigare chef för marknadsbevakning på Aktiespararna, tycker att plattformen har tappat delar av sin traditionella konkurrensfördel när fler "seriösa bolag" noteras på plattformen och övervakningen av dem ökar.
– Det har ju varit en del framgångssagor på Aktietorget. Det är som att prospektera efter diamanter i Afrika: du hittar massor med skräp men någon gång hittar du en diamant. Och den chansen är ju antagligen större på Aktietorget än på Nasdaq OMX. Men den känslan fanns mer förut, nu är Aktietorget på väg att kanske bli en tråkigare marknad, säger han.
För de som investerar i MTF-noterade bolag har det ofta varit allt eller inget som gäller, menar Albin Rännar. Det är inte ovanligt att den typen av bolag går i konkurs, samtidigt som avkastningen för de bolag som lyckas allt som oftast är större på MTF:erna än på de formella börserna.
– Många bolag är förhoppningsbolag, små bolag med några tiotals miljoner i marknadsvärde. Det är lite grann som att köpa en trisslott. De här farmarlistorna används mer som en nöjesinvestering i många fall, säger Albin Rännar.
Fler institutionella investerare
Även om MTF-segmentet alltjämt är mer spretigt och mindre förutsägbart än de formella börserna har det skett en tydlig förändring vad gäller allmänhetens inställning till de oreglerade plattformarna. Det menar Håkan Sjögren, noteringsansvarig på Nasdaq i Sverige.
Investerare har, i högre utsträckning, börjat lita på att man kommer att få tillbaka pengarna, något som inte minst märks på Nasdaqs egen MTF-lista First North.
Sedan Nasdaq startade First North 2006 har både kvaliteten och storleken på de noterade bolagen ökat.
– Vi har funnits på den här marknaden i tio år och i takt med att marknaden har mognat ser vi att det är högre och högre kvalitet på de bolag som söker sig till First North. Då blir marknaden starkare, säger Håkan Sjögren.
Idag är flertalet First North-noterade bolag värderade till över 1 miljard kronor och några har till och med värderingar på över 10 miljarder. I takt med den utvecklingen har också allt fler institutionella investerare börjat söka sig till Nasdaqs MTF-lista.
Att den ökade andelen institutionella investerare beror på att MTF-segmentet skulle ha blivit mer seriöst håller Håkan Sjögren dock inte med om. Snarare handlade det i början om en ovana och en osäkerhet inför vad MTF-plattformar innebar, vilket gjorde att många kände sig skeptiska.
– MTF-marknaden har alltid varit seriös, men när marknaden som sådan var ny saknades kunskapen om vad det var för något. Förståelsen för MTF-marknaden har successivt ökat, säger Håkan Sjögren.
För att säkerställa kvaliteten på de bolag som noteras på First North lägger Nasdaq ner stora resurser på att hyra in externa rådgivare, något Håkan Sjögren ser som en konkurrensfördel jämfört med exempelvis Aktietorget som själva granskar bolagen.
– Alla bolag listade på First North har en "certified advisor". Det är rådgivarfirmor som bland annat hjälper bolagen följa regelverket och som tillsammans med oss arbetar för att upprätthålla förtroendet för First North. Och det gör ju att vi har en extra säkerhet som säkerställer marknadens kvalitet, säger han.
De externa rådgivare som Nasdaq hyr in för att kontrollera och hjälpa de bolag som noteras på First North lägger framförallt fokus på bolagens informationsgivning, något som Albin Rännar, tidigare Aktiespararna, menar bäddar för en svårhanterlig intressekonflikt.
– Rådgivarna är ju själva intressenter i att bolagen noteras och aktiekursen går upp. Det är en uppenbar intressekonflikt, säger Albin Rännar.
På vilket sätt?
– De hjälper ju bolag med noteringar och vill kunna visa att de noteringar man själv har hållit i har stigit i värde så mycket som möjligt. Som "certified advisor" ska man övervaka att bolagets information är korrekt, men samtidigt har man ett intresse av att det kommer ut information som gör att aktiekursen stiger. Det där är ju en uppenbar intressekonflikt som inte finns på Aktietorget.
"Allt i världen blir bättre"
I takt med att MTF-plattformarna blir mer och mer måna om att upprätthålla kvaliteten på de bolag som noteras börjar de likna formella börser i allt större utsträckning.
Det är precis som med bostäder eller bilar, menar Albin Rännar, kravnivån förskjuts hela tiden uppåt och standarden höjs.
– Allt i världen blir bättre hela tiden. Standarden höjs successivt i hela världen vad gäller allt. Nasdaq OMX kanske inför massa nya funktioner, och då följer ju MTF:erna efter, säger Albin Rännar.
Vid en första anblick kan detta te sig som något självklart positivt, men för de som vill "köpa trisslotter" i form av aktier i förhoppningsbolag blir det svårare att hitta rätt när de minst seriösa och minst tillförlitliga plattformarna för handel med finansiella instrument närmar sig det översta segmentet.
Då gäller det att hitta andra vägar för investeringar.
– Det kanske blir läge för en tredje nivå, under MTF:erna, som är någon typ av helt oreglerad marknad, säger Albin Rännar.
Nasdaqs Håkan Sjögren tror dock inte att MTF-segmentets konkurrensfördel som en marknad med hög risk och hög avkastning är på väg bort, tvärtom.
– Bolagen på MTF-marknaden är nyare och risken med en investering är alltid högre än vad den är på en reglerad marknad. Intresset för att handla på First North är väldigt stort och det tror jag bara kommer att öka, säger Håkan Sjögren.