Den internationella M&A-rådgivaren BCMS tar upp konkurrensen om den svenska marknaden. Bolagets prognos är att fler internationella köpare lockas av svenska bolag.
Öppnar kontor i Stockholm
Mest läst i kategorin
Internationella M&A-rådgivaren BCMS öppnar den här veckan kontor i Stockholm för att möta en trend bolaget ser där allt fler internationella köpare tittar på svenska företag.
Det rådgivaren siktar mot är att stärka säljarens position genom att föra fler budgivare till bordet och det är den efterfrågan som finns för BCMS tjänster i Sverige.
– Framför allt är det för att hitta ut på en internationell marknad. Många gånger är det så att om personer vill sälja sina livsverk och vill kolla om det finns en internationell marknad för det här bolaget. Dels kan bolaget utvecklas mer och dels kan man naturligtvis få en större köpeskilling. Det är den efterfrågan vi kan fånga den här vägen med tanke på att vi är verksamma inom 25 länder, säger Björn Ogenstam, vd på BCMS i Sverige, till Realtid.se.
BCMS har 25 kontor på fem kontinenter och grundades i Storbritannien 1989. Den globala aspekten är vad Ogenstam tror kan särskilja bolaget på den här marknaden.
– De flesta av oss har jobbat med detta sedan 80-talet men det är nog den internationella dimension som skiljer oss från andra i det här nätverket. Det finns många som kan hantverket och vi är en av dem, säger han.
Rådgivaren menar att amerikanska förvärv av svenska bolag ökat från fyra procent till sju procent de senaste två åren medan europeiska företag står för 20 procent av svenska uppköpen, även det en ökning med två procent på två år.
– Om man ska generalisera så är svenska bolag välskötta normalt sett, de är välstrukturerade och vi har en öppen attityd och är ett exportland sedan länge. Många gånger kan de svenska bolagen enkelt hanteras internationellt och man kan bygga internationella koncerner kring dem och även integrera dem. Jag upplever att vi är attraktiva på det sättet och många gånger är vi early adopters när det gäller teknologi också vilket underlättar, säger Ogenstam.
Förra året var branschen överens om att noteringar var det som drev marknaden men trenden verkar ha avtagit i år med färre IPO:s, medan analysbolaget Mergermarket i en rapport skrivit om att det blev en rekordstart på M&A-året 2016.
– Jag har den känslan också. Det är alltid svårt att säga men på något sätt fanns det en stor riskaptit på börsen förra året och året innan, vilket successivt mattats av i kombination med att börsen har planat ut lite. Det verkar vara den utvecklingen vi är på väg mot, säger Ogenstam.