Realtid

Ompaketerade lån: Ny guldgruva för banker – men till vilket pris?

Ompaketerade lån: Ny guldgruva för banker – men till vilket pris?
Goldman Sachs leder marknaden för lån som Investmentbanken ger till fondförvaltare. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Wall Street har återigen börjat paketera om lån i nya komplexa produkter. Goldman Sachs är en av de banker som leder utvecklingen, men analytiker varnar för risker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Capital-call loans”, eller kapitaluppropslån. Så heter några av de komplexa finansiella innovationer som Wall Street börjat utveckla som nya sätt att paketera och sälja lån.

Ett exempel är investmentbanken Goldman Sachs, som nyligen sålde obligationer för motsvarande fem miljarder kronor, baserade på lån som banken ger till fondförvaltare.

Enligt Wall Street Journal fungerar lånen som en brygga tills fonderna får in pengar från sina investerare. Denna nya typ av obligation, kallad kapitaluppropsobligationer, speglar hur banker anpassar sig till den växande efterfrågan på snabb likviditet från stora privata fonder.

Missa inte: Uppstickare tar över Wall Street: ”Bankerna underskattade.” Realtid

Banker frigör kapital

Goldman Sachs gick in på marknaden för kapitaluppropslån för fem år sedan och har successivt utökat sin verksamhet. I år köpte man upp lån från Signature Bank, vilket stärkte banden till fondförvaltare som Apollo Global Management och KKR.

Genom att omvandla lånen till obligationer frigör Goldman kapital och skapar samtidigt nya investeringsmöjligheter för stora aktörer som pensionsfonder och försäkringsbolag.

Trots att kapitaluppropslån anses relativt säkra, finns det en växande oro över hur dessa nya finansiella produkter kommer att klara sig genom framtida marknadscykler.

ANNONS

Läs även: Musks förslag mot statligt slöseri stöds av bankjätte. Realtid

ANNONS

IMF varnar

”Vi har aldrig sett den här typen av lån omvandlas till värdepapper på de offentliga marknaderna, så det finns inte mycket data om hur de kommer att prestera”, säger Neil Aggarwal, chef på kapitalförvaltaren Reams Asset Management.

Osäkerheten gör att vissa investerare är försiktiga med att gå in i dessa nya strukturer.

Skeptiker, inklusive Internationella valutafonden (IMF), varnar för att de komplexa kopplingarna mellan banker och fondförvaltare kan skapa risker som är svåra att förutse.

IMF betonade i en rapport från april att ”sambanden och de möjliga riskerna för att problem sprider sig mellan stora finansinstitutioner är svåra att förutse. Detta beror på att deras investeringar i vissa typer av tillgångar inte är tillräckligt förstådda och kan medföra oväntade konsekvenser.”

Läs även: Wall Street under press efter tragiska dödsfallet. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS