Realtid

Ombud gjorde affärer med bankrutta bolag – Nord FK förnekar ansvar

”CV & Partners har självständigt och utan Nords vetskap vid tidpunkten marknadsfört direktlån i Nordhaus och Swelot”, skriver Nord Fondkommissions vd Charlotte Bergwall Nilsson i en mejlkommentar.
Per Agerman
Annelie Östlund
Uppdaterad: 21 maj 2021Publicerad: 21 maj 2021

Nord Fondkommissions anknutna ombud CV & Partners gjorde affärer med ekobrottsmisstänkta och reste brygglån till bankrutta bolag. Det har Nord inget ansvar för hävdar värdepappersbolagets vd Charlotte Bergwall Nilsson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Realtid har avslöjat i flera artiklar har Nord Fondkommissions anknutna ombud CV & Partners gjort affärer med ekobrottsmisstänkta bolagsföreträdare. Den Malmöbaserade finansiella rådgivaren har också rest brygglån till bolag som haft negativt kapital och uppenbara betalningssvårigheter – bolag som kort därefter begärts i konkurs. Investerarmemorandum som förevisats CV & Partners kunder har dessutom varit direkt vilseledande.

Det rör sig bland annat om brygglån till bolaget Swelot där CV & Partners grundare Christian Sternek hade direktkontakt med Johan Ulander kort efter att den senare släppts från häktet. Ulander hade då valsat runt i pressen och misstankarna mot honom som rörde grovt bedrägeri, grovt svindleri och insiderbrott med koppling till Contender-härvan, var omskrivna. Men det hindrade inte CV & Partners från att samarbeta med den finlandssvenske affärsmannen.

Swelot hade vid tidpunkten också ett betydande negativt kapital – var bankrutt helt enkelt. Trots detta gick CV & Partners vidare och reste två brygglån till bolaget – pengar som sedermera har gått upp i rök.

I Swelot figurerade även Klas-Göran Karlsson som under perioden också var djupt involverad i Falcon Funds-svindleriet. Karlsson är sedan 2017 delgiven misstanke om grovt penningtvättsbrott.

CV & Partners reste även brygglån till närstående Herrestorps Ängar och Nordhaus. När dessa företag begärdes i konkurs agerade CV & Partner tillsammans med bland andra Klas-Göran Karlsson och styrelseledamoten Bo Ronander för att investerarna skulle kvitta fordringar mot onoterade aktier – aktier som senare visade sig vara omöjliga att sälja.

När CV & Partners sedan begärdes i konkurs 2020 visade det sig att bokföringen var så undermålig att det inte gick att följa verksamhetens förlopp. Med anledning av vad som framkommit under utredningens gång har konkursförvaltaren också funnit anledning att anmäla misstankar om brott till Ekobrottsmyndigheten.

Nords ansvar

Frågan är vilket ansvar som Nord Fondkommission har för händelserna i CV & Partners. Enligt Finansinspektionen är ”anknutna ombuds verksamhet … att anse som en del av bolagets egen verksamhet”.

ANNONS

Enligt lagen om värdepappersmarknaden är bolaget som väljer att utse anknutna ombud ”fullt ansvarigt för att de anknutna ombuden följer reglerna om investerarskydd när de agerar på uppdrag av bolaget”. Det skulle innebära att Nord är lika ansvarigt  för CV & Partners medarbetare, som för sina egna anställda. Och om ett anknutet ombud inte sköter sig är det i slutändan Nords tillstånd som riskerar att bli indraget.

Men Nord Fondkommissions vd Charlotte Bergwall Nilsson slår ifrån sig allt ansvar.

”CV & Partners har självständigt och utan Nords vetskap vid tidpunkten marknadsfört direktlån i Nordhaus och Swelot”, skriver Bergwall Nilsson i en mejlkommentar och fortsätter:

”Som tidigare kommenterats är direktlån (…) inte finansiella instrument, och är då inte produkter som faller under ett värdepappersbolags tillståndspliktiga verksamhet eller dess riktlinjer.”

När CV & Partners sålt in direktlån till sina kunder har detta alltså inte räknats som finansiell rådgivning, enligt Nord.

”Nord stödjer självklart inte dessa sorters produkter, och marknadsföring eller försäljning av dessa sorters produkter går inte under Nords tillstånd”, skriver Charlotte Bergwall Nilsson.

Krav på lämplighet

Men enligt MiFID-regelverket ställs det också krav på att bolag som utser anknutna ombud även ska kontrollera att ”anknutna ombuds övriga verksamhet inte har en negativ inverkan på bolaget”.

ANNONS

I den svenska lagen uttrycks detta som att bolaget ska kontrollera att ett anknutet ombud även ”i övrigt är lämpligt”.

Det krävs alltså att ett bolag som Nord gör en due diligence på aktörer som ansöker om att bli anknutna ombud. Men frågan är hur djuplodande Nords due diligence varit i fallet CV & Partners. För personer med koppling till det anknutna ombudet har en historik av konkurser och ifrågasatta finansbolag.

CV & Partners vd Christian Sternek var med brodern Patrik Sternek involverade i Systematiskagruppen för drygt ett tiotal år sedan. Ett bolag i gruppen – Systematiska Kapitalförvaltning rådgivnings i Sverige AB – fick tillståndet återkallat av Finansinspektionen 2011.

Under 2011 gick Christian Sternek in som ordförande i Skandinavisk Marknadsanalys, som bland annat marknadsförde riskabla strukturerade produkter som snabbt blev helt värdelösa.

Två år senare – när han fortfarande var involverad i Skandinavisk Marknadsanalys – klev han in i styrelsen för Global Financial Group Sweden som ägdes av Schweiz-registrerade Global Financial Group AG. Även Christian Sterneks bror Patrik var involverad i GFG-gruppen.

I augusti samma år valdes affärspartnern Mats Löfgren in i styrelsen och blev även vd. Mats Löfgren var vid den tiden mest känd som grundare av corpfirman Strict Equity som det stormade rejält kring 2011.

Planen var att notera GFG-aktien på Aktietorget i februari 2014, men Aktietorget satte stopp.

”Vi såg igenom det här”, sa Aktietorgets vd Peter Gönczi till Dagens Industri.

ANNONS

Enligt Peter Gönczi verkade prospektet ”helt uppåt väggarna” och varningsklockor ringde när de insåg vilka företrädarna var:

”Bakom GFG står personer som verkat i näringslivets gråzoner i många år. De har haft kopplingar till bolag som konkursade försäkringsförmedlaren Svensk Kapitalförvaltning, avnoterade Systematisk Kapitalförvaltning samt konkursade corpfirman Strict Equity”, skriver DI.

Brodern Patrik Sternek gick vidare med schweiziska GFG Asset Management & Investment Advisory som sedermera blev Avalon Capital AG. Här hittar vi också Mats Löfgren. Enligt Avalons hemsida hade såväl Patrik Sternek som Mats Löfgren ledande poster i bolaget.

Christian Sternek lämnade svenska GFG:s styrelse 2015 och startade redan samma år CV & Partners – som blev anknutet ombud till Nord Fondkommission.

Pengar slussas ut

Trots att en av bröderna Sternek nu drev verksamhet i Schweiz, och den andres bas fanns i Malmö, fortsatte deras vägar att korsas.

2015 dök Patrik Sterneks bolag Avalon Capital AG upp i ovan nämnda Nordhaus – ett av bolagen kring elitryttarinnan Minna Telde och hennes dåvarande sambo Johan Ulander. I november 2015 lånade Avalon ut 1 miljon kronor till Nordhaus, pengar som studsade mot bolagets konto och genast överfördes till bland annat Minna Teldes bolag: Ekeslund Holding.

Senare blev brodern Christian Sterneks bolag CV & Partners som redan nämnts behjälpligt med att resa direktlån till Nordhaus. Dessa pengar slussades bland annat ut till bolagets storägare.

ANNONS

Realtids granskning visar att Patrik Sternek även gjort affärer med Klas-Göran Karlsson som hade flera roller i de skånska fastighetsbolagen. Affärerna hade koppling till storsvindeln  i Falcon Funds-sfären vilket Realtid kommer återkomma till i framtida artiklar.

PER AGERMAN
ANNELIE ÖSTLUND

Fotnot: Artikeln bygger på en omfattande dokumentation från konkursutredningar, bolagens egna rapporter och memorandum samt flera domstolstvister.
Realtid har varit i kontakt med Christian Sternek, Klas-Göran Karlsson, Minna Telde och Johan Ulander som alla har avstått från att kommentera. Johan Ulander och Klas-Göran Karlsson förnekar brott. Realtid har inte lyckats nå Partik Sternek för en kommentar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS