Realtid

Om vi inte agerar riskerar miljontals privatsparare att förlora miljarder

Ludwig Pettersson, vd på Savelend
admin
admin
Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

“Nästan att locka till spel”, säger Finansinspektionens Peter Hallström till Ekonomiekot om mediers skriverier om börshandel. Stockholmsbörsen har stigit med över 50 procent det senaste året och både i traditionella och sociala medier skrivs det om investeringstips och om aktierna som ger bäst avkastning just nu. Men börsen är ingen spelautomat med 100 procent return – och ingen brant uppåtkurva varar för evigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det nya dramatiska inflödet av privatinvesterare på marknaden ger en oro för en volatil marknad med branta uppgångar såväl som fall. Och medan trading influencers och medier skriver om möjligheterna med smarta investeringar sägs det förhållandevis lite om riskerna.

Den branta uppåtkurva vi upplever nu föder en oro för ett stundande fall – och om vi inte agerar riskerar miljontals privatsparare att förlora miljarder.

De med kunskap och erfarenhet behöver gå in och informera dem utan om säkrare alternativ till att spela på börsen. Och då menar jag inte att spararna ska återgå till status quo och låta pengarna ligga kvar i bankkonton utan ränta – då äts pengarna istället upp av inflationen.

Men den branta uppåtkurva vi upplever nu föder en oro för ett stundande fall – och om vi inte agerar riskerar miljontals privatsparare att förlora miljarder.

Det bästa motgiftet mot en volatil marknad med höga uppgångar och fall är en stabil tillväxt och avkastning. Fonder och aktier är inte de enda alternativen till ett sparkonto – tack vare digitaliseringens framfart och ny teknik finns nu möjligheten även för privatpersoner att investera i krediter. Förut kunde endast företag och banker investera i så kallade peer-2-peer-lån, men med ny teknik och open banking är denna investeringsform nu öppen för alla.

Med den nya tekniken kan vi dela upp en kredit på flera hundra personer och ge spridning på flera olika kreditytor. Ökad spridning innebär mer trygghet. Att spara i krediter är kanske inte lika spännande och dynamiskt som att investera i högriskfonder. Man kommer aldrig tjäna mer än 15 procent och kan inte fördubbla sin insättning på kort tid som vissa influencers skriver om aktiehandel. P2P-lån bjuder inte på samma toppar men inte heller samma dalar; en väldiversifierad kreditinvesteringsportfölj dyker inte med 100 procent som exempelvis enskilda aktier kan.

Börsen har aldrig varit dyrare och oron för en störtdykning är stor. Med en sådan osäker utsikt bör nya sparare uppmuntras att lägga sina tillgångar i säkrare alternativ till aktiemarknaden. Det räcker inte att skriva om sin oro för vad den nya tillströmningen av privatsparare ska göra med marknaden, utan vi måste erbjuda dem andra alternativ genom utbildning, debatt och information. Spararnas ökade intresse för sin privatekonomi är något bra – och nu är det dags att smida medan järnet är varmt så att alla kan göra ett smart och informerat val kring sina investeringar.

“P2P-lån är ett tryggare alternativ till börshandel”, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend. Bild från www.savelend.se

ANNONS

Ludwig Pettersson
Vd, Savelend

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS