Realtid

Ökat informationsutbyte ska motverka skatteflykt

Realtid.se
Uppdaterad: 17 aug. 2017Publicerad: 17 aug. 2017

Snart blir det lättare för Skatteverket att få loss nödvänding information för att identifiera skattesmitare. Inom kort automatiseras informationsinsamlingen tack vare ett samarbete mellan en rad länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar TT.

Uppgifter om svenskars kapitalförsäkringar, värdedepåer och livförsäkringar i en lång rad länder kommer från och med i höst automatiskt till Skatteverkets datorer. Ytterligare drygt 50 länder ska inkluderas i samarbetet nästa år.

Informationsutbytet är en del av ett EU-direktiv som trädde i kraft förra året. Även diskussioner OECD ligger till grund för beslutet. Åtgärden presenterades även av finansminister Magdalena Andersson (S) i fjol som ett av regeringens viktigaste verktyg för att förhindra skatteflykt.

På Skatteverket arbetar i dag cirka 200 personer med kontroller av dolda inkomster i utlandet samt internationella transaktioner i skatteundandragande syfte.

Uppgifter om kontokort knutna till bankkonton i tidigare skatteparadis och penningöverföringar till utlandet är den kanske mest uppmärksammade typen av skatteflykt. Men även läckor som till exempel Swiss leaks och Panamadokumenten har lett till ökade kontroller från Skatteverkets sida.

Myndigheten granskar också bolagsstrukturer som ofta används i skatteundandragande syfte. Det kan till exempel röra sig om ägare till små och medelstora företag som flyttar tillgångar och vinster till holdingbolag i Luxemburg, Cypern eller Malta för att slippa betala skatt i Sverige.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]