Men årsresultatet landade på -4 miljoner kronor till följd av personalsatsningar och investeringar.
Ökade intäkter för Pepins
Mest läst i kategorin
Värmdöbaserade crowdfunding-bolaget Pepins – som tidigare hette Alternativa Aktiemarknaden –flerdubblade sina intäkter förra året. Totalt omsatte bolaget 19,2 miljoner kronor (5,3), medan aktiehandelns omsättning ökade med 99 procent till 137,4 miljoner kronor. Och totalt togs 280 miljoner kronor in till startups via Pepins crowdfunding-plattform.
Årsresultatet slutade dock på -4 miljoner kronor (-1,5) och tyngdes av personal- och investeringssatsningar, enligt bokslutet. I det fjärde kvartalet gjorde bolaget däremot en vinst på 122.000 kronor.
Ny vd
Senaste året har varit händelserikt för Pepins. Tidigare finansmarknadsministern Peter Norman tog i fjol plats i bolagets styrelse, vilket Realtid.se rapporterade om. Nyligen utsågs även Julia Reuszner till ny vd. Hon efterträder Kent Söderström och går in i rollen efter fem år i olika ledande positioner på Bonnier-ägda Adlibris-koncernen.
– Jag vill att vi ska bli en folkrörelse och att alla ska få upp ögonen för crowdfunding. Men i närtid handlar det såklart om att erbjuda goda investeringsmöjligheter i bra företag som många kan engagera sig i, sade Julia Reuszner i en intervju med Realtid.se i februari.
Flera konkurrenter
Men konkurrensen hårdnar. Exempelvis erbjuder nu både Nordea och Danske Bank varsin crowdfunding-plattform. Reuszner tror att Pepins styrka ligger i att de gör noggranna analyser av de bolag de väljer ut. Sektorn är också hetare än någonsin, enligt Reuszner.
– Marknaden är mer mogen nu. Med tiden har crowdfunding vuxit fram som ett allt mer seriöst fenomen som folk fått upp ögonen för. I USA har även stora institutioner börjat förstå avkastningspotentialen i den här typen av startups. Allt fler venture capital-bolag börjar gå in i crowdfundade företag, sade hon till Realtid.se i februari.
Regeringen utreder
Samtdigt varnar Finansinspektionen (FI) i en rapport från 2016 för crowdfunding eller gräsrotsfinansering. FI oroar sig för överskuldsättning och felaktig kreditprövning i crowdfundade startups. Myndigheten menar också investerare riskerar att hamna i ett informationsunderläge.
– Ofta är det startup-företag som söker kapital de här vägarna och våra iakttagelser är att det sällan lämnas ut fullgod information om vad de här bolagen söker och vad de ska ha kapitalet till, sade Johan Terfelt, rättsavdelningschef på FI till Realtid.se i mars förra året.
Regeringen utreder nu huruvida branschen behöver regleras hårdare. Utredningen väntas bli klar i september.
– Investering i företag i tidiga skeden är förenat med hög risk. Därför är det av stor vikt med klar och tydlig information över företagets riskprofil, särskilt om investeraren är en privatperson, sade Per Bolund till Realtid.se i fjol.
"Bra med översyn"
Julia Reuszner tycker att det är positivt att sektorn granskas.
– Vi har legat under FI:s kontroll hela tiden, för en nära dialog med dem och är måna om att följa regelverket. Jag ser det också som positivt att regeringen ser över det här och vi hoppas att det resulterar i bra förutsättningar för professionell crowdfunding.