Risken att man misslyckas få ett slut på covid-19-pandemin är centralbankernas största oro men en ökande andel är bekymrade över risken av stigande inflation jämfört med i fjol, visar en ny studie.
Ökad oro för stigande inflation bland världens centralbanker
Mest läst i kategorin
Världens centralbanker är, vad gäller makro- och ekonomiska orosmoln, mest oroliga för att man misslyckas med att få ett slut på pandemin, att skulderna ökar okontrollerat, men även – och detta i ökande grad jämfört med fjolåret – med risken om stigande inflation. Det framgår av ”UBS Annual Reserve Manager Survey 2021”, en undersökning som i år genomfördes under perioden april-juni 2021 bland närmare 30 centralbanker runt om i världen.
Totalt 79 procent av de tillfrågade centralbankerna uttrycker oro för att man misslyckas med att få ett slut på pandemin, 71 procent om att skulderna ökar okontrollerat, och 57 procent om den stigande inflationen. I förra årets utgåvan nämndes inte ens inflation.
Även vad gäller makro- och finansiella riskfaktorer uttrycker en betydligt större andel av tillfrågade institutionerna i år oro för stigande räntor och inflation, med 64 procent av respondenterna jämfört med enbart 6 procent förra året. Det största orosmolnet (86 procent) är dock, som förra året, risken för lägre eller negativa avkastningar inom räntebärande marknader.
Denna stigande oro speglas även i centralbankernas tillgångsallokering där ett skifte mot tillgångar som skyddar mot inflation skett under 2021. Så många som 21 procent av de tillfrågade centralbankerna överväger att investera i illikvida tillgångsklasser som fastighet och infrastruktur.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.